Diego Maradona en Peter Shilton voor de iconische WK-wedstrijd Argentinië-Engeland in 1986
NOS Voetbal

Ook Shilton vergeet 'Hand van God' nooit meer: 'Diego wilde geen sorry zeggen'

Tussen alle loftuitingen voor de overleden Diego Maradona klinkt ook de kritiek van één persoon die de Argentijnse voetbalgrootheid van dichtbij heeft meegemaakt. "Hij was groots, maar had geen sportiviteit."

Dat schrijft Peter Shilton in een column voor de Daily Mail. Hij was in 1986 in Mexico de doelman van het Engelse elftal in de legendarische WK-wedstrijd tegen Argentinië (2-1), waarin Maradona eerst met de hand scoorde en later na een onnavolgbare solo.

Maradona keek nog twee keer om

Maradona's doelpunt met de hand - beter bekend als de wereldberoemde 'Hand van God' - zit Shilton nog steeds dwars. "Hij daagde mij uit in de lucht. Hij wist dat koppen niet zou lukken, dus sloeg hij de bal met zijn hand. Gewoon valsspelen."

"Maradona keek twee keer om, wachtte totdat zijn goal afgekeurd zou worden. Hij wist wat hij gedaan had. Dáár won Argentinië de wedstrijd. Zijn tweede goal vlak daarna was briljant, maar die hadden wij nooit toegestaan als we niet zo aangeslagen waren geweest."

Bekijk in de carrousel hieronder de video's van Diego Maradona's beroemde goals tegen Engeland. Argentinie won het duel met 2-1, ging door naar de halve finales en pakte later ook de wereldtitel.

Shilton: "Ik ga niet liegen: het zit me nog steeds dwars. Wat ik teleurstellend vind, is dat hij nooit echt zijn excuses heeft aangeboden. Nooit heeft hij gezegd dat hij vals heeft gespeeld. De term 'Hand van God' heeft hij in zijn voordeel gebruikt. Dat is niet juist."

Shilton en Maradona kwamen nooit meer samen

Er is vaak geprobeerd om Shilton en Maradona samen te brengen om te praten over hun legendarische WK-ontmoeting, maar dat is nooit gelukt. "Daar stond ik altijd hetzelfde in: prima, maar alleen als hij excuses maakt. Die behoefte had Maradona niet en dus bleef ik weg. Het hele Engelse team stond achter me."

Zelfs op zijn sterfdag stak Maradona zijn rivaal Shilton nog de loef af. "Woensdag wilde ik het vijftigjarig jubileum van mijn debuutduel voor Engeland vieren, maar het werd een andere wedstrijd waar ik aan herinnerd werd. Maar Diego was fantastisch. Zijn veel te vroege overlijden maakt me triest."

In het Aztekenstadion in Mexico waar in 1986 de WK-wedstrijd tussen Engeland en Argentinië werd gespeeld, zijn bloemen gelegd bij de goal waar Diego Maradona zijn twee doelpunten maakte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl