NOS Nieuws

RIVM: vaccins beschermen uitstekend tegen ernstige ziekte door deltavariant

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

De coronavaccins die in Nederland worden gebruikt bieden ook tegen ernstige ziekte door de deltavariant van het virus een sterke bescherming. Dat komt naar voren uit data die onderzoekers van het RIVM hebben gepubliceerd. De bescherming tegen de deltavariant doet niet onder voor die tegen de alfavariant.

Mensen die langer dan twee weken volledig zijn gevaccineerd, zijn volgens de gegevens voor 95 procent beschermd tegen ziekenhuisopname en voor 97 procent tegen IC-opname. Dat maakt hun kans om in het ziekenhuis te belanden twintig keer kleiner dan voor een ongevaccineerd persoon. Het risico om op de IC te belanden is zelfs 33 keer kleiner.

Tussen begin april 2021 en de derde week van augustus waren er in Nederland ruim 15.000 ziekenhuisopnames vanwege covid-19. Een klein deel daarvan betrof mensen die langer dan twee weken volledig gevaccineerd waren.

De overgrote meerderheid van de patiënten was helemaal niet gevaccineerd. Dat ligt voor een groot deel aan het feit dat in het begin van deze periode de vaccinatiegraad nog laag was.

Sinds de laatste week van juni heeft de deltavariant van het virus andere varianten nagenoeg verdreven.

Voor de groep 15-49-jarigen was de vaccineffectiviteit tegen ziekenhuisopname door de deltavariant tot half augustus 92 procent, voor de groep 50-69 zelfs 97 procent en voor 70-plussers 91 procent. De bescherming tegen IC-opname was voor deze groepen respectievelijk 99, 97 en 95 procent.

Uitgesplitst

Bij 4,6 procent van de ziekenhuisopnames ging het om patiënten die al langer dan twee weken volledig gevaccineerd waren op het moment van hun eerste ziektedag. 88 procent (bijna 13.000 mensen) was niet gevaccineerd.

De overige ziekenhuisopnames betroffen ofwel mensen die alleen een eerste prik hadden gehad van Pfizer/BioNTech, Moderna of AstraZeneca, ofwel mensen van wie de vaccinatie korter dan twee weken voor hun opname was afgerond.

Wat weten we over de deltavariant? NOS op 3 legt uit:

De dominante deltavariant, uitgelegd

De cijfers zien er wat betreft de bescherming van vaccins nog gunstiger uit dan de getallen die de Nederlandse longartsen verzamelden in een veel kleinschaliger onderzoek van alle patiënten in een bepaalde week.

De longartsen constateerden toen dat zo'n 10 procent van alle covid-patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen langer dan twee weken volledig gevaccineerd was.

Deze data gingen over alle Nederlanders van wie de vaccinatiestatus is geregistreerd. Het is mogelijk dat sommigen van de niet-volledig gevaccineerde patiënten die in deze periode in het ziekenhuis zijn opgenomen, wel een infectie hebben doorgemaakt.

Er zijn sinds de start van de vaccinatiecampagne nog geen aanwijzingen dat de zeer hoge bescherming van de vaccins tegen ziekenhuis- en IC-opname met de tijd terugloopt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl