Joe Biden en Kamala Harris
NOS NieuwsAangepast

Ook China feliciteert Biden met verkiezingswinst

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Joe Biden en Kamala Harris gefeliciteerd met hun overwinning bij de Amerikaanse verkiezingen. President Trump heeft zijn nederlaag nog niet toegegeven.

"We respecteren de keuze van het Amerikaanse volk. We feliciteren de heer Biden en mevrouw Harris", zei een woordvoerder van het Chinese ministerie tijdens een dagelijkse persconferentie. "We begrijpen dat het resultaat van de verkiezingen bepaald wordt door Amerikaanse wetten en procedures."

Dat laatste had China al eerder gezegd, maar Biden was nog niet expliciet gefeliciteerd. Mogelijk wilde het land daarmee wachten tot Trump zijn nederlaag erkent of tot het kiescollege de nieuwe president formeel heeft gekozen, zegt correspondent Sjoerd den Daas. "Dat het ministerie het nu toch doet, heeft misschien te maken met vragen waarom China Biden nog niet had gefeliciteerd."

De vraag is nog of president Xi Jinping de winnaar van de verkiezingen nu ook persoonlijk gaat feliciteren. "Die wacht daar waarschijnlijk mee tot het formeel geregeld is."

Diplomatieker

Voor China maakt de uitkomst van de verkiezingen niet enorm veel verschil, verwacht Den Daas, want ook Biden wil een kritisch China-beleid voeren. "Misschien hebben ze in Peking een lichte voorkeur voor Biden omdat die de zaken wat diplomatieker zal aanpakken. Maar vier jaar Trump had ook voordelen. Door zijn tirades tegen China konden ze het spel hier meespelen. Men heeft geprobeerd in het gat te duiken dat Trump heeft laten vallen op het wereldtoneel, bijvoorbeeld op klimaatterrein."

De retoriek van Trump en de sancties tegen China hebben voor de Chinezen ook duidelijk gemaakt dat ze erg afhankelijk zijn van het buitenland, en dan vooral van de Verenigde Staten. "Dat heeft de noodzaak om sneller zelfvoorzienend te worden versterkt."

Eerder kreeg Biden al gelukwensen uit andere landen. De Franse president Macron, de Britse premier Johnson en de Duitse bondskanselier Merkel feliciteerden Biden kort nadat de grote Amerikaanse nieuwsorganisaties afgelopen weekend bekend hadden gemaakt dat de Democraat de verkiezingen heeft gewonnen.

Ook landen die Trump als bondgenoot zien, zoals Saudi-Arabië en Israël kwamen met felicitaties aan Biden. Rusland is internationaal de uitzondering: eerder deze week zei een woordvoerder te willen wachten tot de uitslag definitief is.

Wachtende felicitaties

Overigens heeft Biden nog geen toegang tot de felicitaties die officieel voor hem binnenkomen bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, meldt CNN.

Omdat de regering-Trump het verlies niet erkent, wordt er nog niet samengewerkt met het team van Biden. De gebruikelijke gelukwensen, die normaal worden doorgesluisd naar de winnaar van de verkiezingen, liggen daarom nog op hem te wachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl