Toezichthouder VS: dit waren de veiligste verkiezingen ooit
Een federale toezichthouder zegt dat er geen bewijs is dat er bij de de afgelopen presidentsverkiezing in de Verenigde Staten is gesjoemeld met stemmen. De afdeling die verantwoordelijk is voor toezicht op het stemmen zegt dat de verkiezingen van dit jaar de veiligste ooit waren.
"Hoewel er ongegronde claims worden gedaan over onze verkiezingen en er desinformatie wordt verspreid, kunnen we u verzekeren dat we het uiterste vertrouwen hebben in de veiligheid en integriteit van onze verkiezingen. U zou dat ook moeten hebben", staat op de overheidswebsite van de Cybersecurity & Infrastructure Security Agency (CISA). "Er is geen bewijs dat er stemmen zijn verwijderd, verloren gegaan of vervangen zijn."
Persbureau Reuters meldt dat CISA met deze conclusie komt op het moment dat het hoofd ervan verwacht te worden ontslagen door president Trump. Het Witte Huis zou zich ergeren aan een campagne tegen desinformatie van het agentschap: onder het kopje Rumor Control worden onjuiste beweringen over de verkiezingen ontkracht.
Volgens Reuters heeft Christopher Krebs aan drie medewerkers verteld dat hij zijn ontslag verwacht, nadat eerder deze week de tweede man van CISA werd gedwongen op te stappen.
Ook de minister van Justitie in de swing state Pennsylvania meldt dat in zijn staat er geen stembusfraude is vastgesteld:
President Trump en zijn aanhangers beweren al dagenlang dat er sprake is van fraude. Trump twitterde onlangs nog een bericht dat honderdduizenden stemmen zouden zijn vernietigd:
Het campagneteam van Trump heeft al enkele rechtszaken aangespannen omdat mensen die het tellen van de stemmen in de gaten wilden houden, dat niet zouden hebben kunnen doen. Veel van die zaken zijn verworpen door de rechter, wegens gebrek aan bewijs.
De president weigert zijn verlies toe te geven en veel Republikeinen, ook op hoge posities steunen hem. Wel heeft een belangrijke bondgenoot van Trump, senator Lindsay Graham, opgeroepen om de nieuw gekozen president Joe Biden dagelijks presidentiële briefings te geven.
'Gevaarlijk'
In een interview met CBS noemt oud-president Obama Trumps tactiek "gevaarlijk". "Hij beschadigt niet alleen de aanstaande regering-Biden, maar ook de democratie in het algemeen."
Obama zei dat het hem zorgen baart dat veel Republikeinse politici meegaan in Trumps beschuldigingen.
Twitter maakte vannacht bekend dat zo'n 300.000 berichten over de verkiezingen een waarschuwingslabel hebben meegekregen omdat ze onjuiste of onvolledige informatie bevatten; dat is 0,2 procent van de tweets over de verkiezingen. Bij 456 berichten werden extra maatregelen genomen, zoals het uitzetten van retweeten en liken.
Onder de gemerkte tweets zijn ook 16 van de 43 die Trump na de verkiezingen verstuurde.
Arizona definitief naar Biden
Afgelopen nacht werd duidelijk dat ook de staat Arizona definitief naar Biden gaat. Andere Amerikaanse media scharen zich nu achter de voorspelling die persbureau AP al in de kiesnacht aandurfde. AP (dat ook door de NOS gebruikt wordt) en Fox News hadden de elf kiesmannen van de staat al aan de Democraat gegeven, maar media als CNN en Reuters durven dat nu pas.
Volgens de laatste stand heeft Biden een voorsprong van 11.434. Niemand verwacht dat president Trump dat nog kan inhalen. Biden komt hiermee op 290 kiesmannen. Daar kunnen nog zestien bij komen als een hertelling de uitslag in Georgia niet verandert. Trump heeft nog kans de staat North Carolina op zijn naam te schrijven.