NOS Nieuws

Biden: dat Trump verlies niet toegeeft is beschamend, maar niet essentieel

Aankomend president Joe Biden vindt het "beschamend" dat president Trump zijn verlies nog niet heeft toegegeven. "Het zal de nalatenschap van de president geen goed doen", zei hij in een persconferentie vanuit een theater in zijn woonplaats Wilmington, Delaware.

Volgens Biden zou het prettig zijn als Trump zijn verlies toegeeft, maar is het niet essentieel. Het tempo van de voorbereidingen die hij samen met aankomend vicepresident Kamala Harris en zijn stafleden treft verandert er niet door, zei hij. De overgang naar een nieuwe regering "is al een heel eind op weg". Tot nu toe krijgt Biden niet de inlichtingen die traditiegetrouw met de aankomende president gedeeld worden; volgens bronnen rond het Witte Huis houdt Trump dat tegen.

Biden beantwoordde vragen van journalisten over zittend president Trump:

'Het is beschamend dat Trump niet toegeeft'

De 'president-elect' benadrukte opnieuw dat hij na zijn inauguratie meteen aan de slag wil om de coronapandemie en de economische crisis in de VS het hoofd te bieden. Om de vaart erin te houden wil hij voor Thanksgiving, eind november, al een aantal kabinetsleden aankondigen.

Gisteren presenteerde Biden al een team van deskundigen dat hem gaat adviseren over de aanpak van covid-19. Vandaag zei hij dat zijn stafleden ook werken aan een uitgebreid plan om de Amerikaanse gezondheidszorg toegankelijker te maken.

Wereldleiders

Biden heeft de afgelopen dagen al een aantal wereldleiders gebeld. "Ik laat ze weten dat Amerika terug is". Ook spreekt hij binnen afzienbare tijd met Mitch McConnell, de Republikeinse Senaatsvoorzitter. McConnell heeft Biden tot op heden niet erkend als winnaar van de verkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl