NOS WielrennenAangepast

Van Aert klopt Bol in de sprint, Yates pakt geel na tijdstraf Alaphilippe

liveblog gesloten

Tot morgen!

Dit was het liveblog van de vijfde etappe in de Tour de France. Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Op Van Aert staat geen maat: 'Mooi om vandaag af te werken'

We sluiten af met de winnaar van vandaag. Op Wout van Aert, die een jaar geleden nog met een open beenwond op het asfalt lag in Pau, lijkt geen maat te staan. "Het is mooi om vandaag af te kunnen werken. Dit was misschien wel mijn enige kans."

"Voor de Tour wist ik al dat ik hier mijn kans zou mogen gaan. Tenminste, ik mag altijd mijn kans gaan als Tom en Primoz buiten gevaar zijn. Alleen je kunt het niet elke dag proberen en dan ook die gasten nog helpen. Daarom had ik deze rit wel iets meer uitgekozen dan andere, omdat ik wist dat die aankomst mij goed zou liggen."

Bekijk hier de reactie van Van Aert.

Van Aert: 'Had deze in mijn hoofd al uitgezocht'

De Avondetappe

Natuurlijk is er vanavond ook weer De Avondetappe, dit keer vanuit Hilversum. Te gast zijn onder anderen baanwielrenner Theo Bos en voetbalcommentator Leo Driessen, die jarenlang een van de bekendste stemmen van NOS Radio Tour de France was.

Schakel in om 21.26 uur op NPO 1 of kijk via de livestream op NOS.nl.

Dione de Graaff en Herman van der Zandt

De dag van morgen

Morgen moet Gesink zelf opnieuw aan de bak, want we gaan weer klimmen. Ook in de zesde etappe naar Mont Aigoual over 191 kilometer zit het venijn hem pas in de staart. Na 140 vrij vlakke kilometers staan er twee bergjes van de derde categorie op het programma en op 14 km van de finish ligt de top van de Col de la Lusette.

Op deze col van de eerste categorie (11,7 kilometer à 7,3 procent) liggen bovendien weer acht, vijf en twee bonusseconden klaar.

Na een korte afdaling gaat het opnieuw lichtjes omhoog naar de top van Mont Aigoual (8,3 kilometer à 4 procent) zelf. Net als de vierde rit lijkt deze etappe daarmee meer iets voor de krachtpatsers dan voor de berggeiten.

Mont Aigoual speelt trouwens de hoofdrol in de beroemde roman 'De Renner' van Tim Krabbé.

Tour de France etappe 16

Gesink: 'Weet ook niet waarom ze niet willen ontsnappen'

Robert Gesink hoorde pas van de zege van zijn ploeggenoot Van Aert toen hij in Privas over de finish kwam. Een mooie meevaller, na een rare dag waarin aanvankelijk niet gebeurde, maar het in de slotfase toch nog hectisch werd.

"Vandaag was er weinig te halen onderweg", denkt Gesink. "De enige reden zou publiciteit zijn. Ik denk dat het wielrennen zich zo heeft ontwikkeld dat alle plogen hier wel met een reden of een doel zijn. En vandaag was de kans van slagen niet zo groot."

Gesink: 'Was een rare en hectische dag'

De samenvatting

De eerste vijfenhalf uur van deze etappe kon je overslaan, maar in de slotfase viel er genoeg te beleven. Zelfs na de finish.

Terugkijken? Dat kan met deze samenvatting.

Samenvatting etappe 5: Van Aert troeft Bol af in sprint

Balende Bol kan toch lachen: 'Van Aert is op dit moment de beste van de wereld'

Cees Bol had even tien minuten nodig om zijn teleurstelling te verwerken. "We hebben het heel goed gedaan vandaag, denk ik. Heel dichtbij en dan net niet. Dat is balen."

We zagen na de streep zelfs een woede, die we niet kennen bij de doorgaans zo nuchtere Noord-Hollander. "Er stonden een paar fotografen die een mooie plaat van Wout van Aert wilden schieten en mij omverduwden. Toen schoot ik even uit mijn slof. Dat was niet zo netjes. Sorry daarvoor."

Bol prees de sprinttrein die deze keer perfect functioneerde. "De aankomst heuvelop was niet in mijn nadeel, maar ook niet in het nadeel van Van Aert. Hij is op dit moment moment gewoon de beste van de wereld."

Bol: 'We moeten geduldig blijven'

Poels heeft liever massage dan prijs

Poels twijfelde of hij nu blij moest zijn met de erkenning. "Het voelt bijna een beetje beschamend, want ik heb vandaag alleen maar in het peloton gereden. Maar je kunt hem maar hebben."

Op een dag waarop bijna niets gebeurde zat Poels in de laatste vijftig kilometer toch een paar keer aan het elastiek. "Gisteren had ik het zwaarder", stelde hij. "Na de rit zeiden ze dat ik naar het podium moest. Waarom, vroeg ik. Je hebt de strijdlust gewonnen. Mooi, zei ik. Maar ik heb toch liever een massage."

Poels had liever verzorging dan prijs voor strijdlust

Poels op het podium

Ook Wout Poels maakte de gang naar het podium waar hij gehuldigd werd als meets strijdlustige renner van de dag. Natuurlijk heeft dat alles te maken met de gebroken rib en gekneusde longen, waarmee hij sinds zijn val in de eerste etappe rondrijdt.

Want aan aanvallen moet Poels voorlopig nog niet denken.

Wout Poels krijgt de prijs voor de strijdlust na de vijfde etappe in de Tour

Yates: 'Ik denk dat niemand zo de gele trui wil pakken'

De nieuwe leider Adam Yates kon amper bevatten wat hem was overkomen. "Ik had me nooit kunnen voorstellen zo de trui te pakken. Ik weet niet eens wat er precies met Julian gebeurd is. Ik hoorde dat hij een straf heeft gekregen, vanwege het aannemen van eten.

"Ik denk dat niemand zo de gele trui wil pakken", vervolgde de Engelsman. Gniffelend: "Maar ik zal hem morgen toch maar dragen."

Bekijk hier de reactie van Adam Yates na zijn huldiging als nieuwe leider in de Tour de France: nos.nl/2346480

Yates verbaasd: 'Zo had ik me het pakken van de gele trui niet voorgesteld'

De video: Alaphilippe neemt bidon aan op 17 kilometer

Bekijk hier de video waarop Alaphilippe op 17 kilometer van de finish een bidon aanneemt van een begeleider.

Tijdstraf: Alaphilippe neemt bidon aan in laatste 20 kilometer

Opvallend: Yates moest ook ooit het geel inleveren

Eén keer eerder kreeg Adam Yates de gele trui. Na de beroemde etappe naar Chalet Reynard op de Mont Ventoux, waarin Froome rennend de berg beklom, mocht hij het gele tricot aantrekken.

Team Sky protesteerde echter (na de huldiging), waarop Froome in dezelfde tijd als Mollema werd gezet en alsnog leider bleef.

Adam Yates staat ietwat beduusd op het podium als geletruidrager in de Tour van 2020

Een foto voor de verzamelaars

Dat Julian Alaphilippe en zijn ploeg overvallen werden door de sanctie wordt duidelijk uit een foto die zijn ploeg de wereld inslingerde. Daarop zien we Alaphilippe in het geel en Sam Bennett in het groen, met bijbehorende knuffels.

Hij heeft de trui dus wel gekregen, maar moest hem daarna weer inleveren.

Alaphilippe duikelt in klassement

Door de tijdstraf maakt Julian Alaphilippe een duikeling in het klassement van 1 naar 16. Adam Yates is de nieuwe leider, voor Primoz Roglic (+0.03) en Tadej Pogacar (+0.07). Tom Dumoulin is nu zesde (0.13).

Top algemeen klassement

1. Adam Yates
2. Primoz Roglic +0.03
3. Tadej Pogacar +0.07
4. Guillaume Martin +0.09
5. Egan Bernal +0.13
6. Tom Dumoulin "
16. Julian Alaphilippe +0.16

Dure bidon

De regel is dat renners in de laatste 20 kilometer geen bevoorrading meer mogen aannemen. Op 17 kilometer van de streep neemt Julian Alaphilippe toch een bidon aan van een verzorger langs de kant van de weg.

Dat is de reden voor zijn tijdstraf van 0.20 in het klassement.

YATES IN HET GEEL

Julian Alaphilippe heeft een tijdstraf van 0.20 gekregen wegens aannemen van een etenszak waar dat niet mocht. En dus is Adam Yates de nieuwe geletruidrager. Roglic is nu de nummer twee.

Van Aert: 'Mooie overwinning na misschien wel de makkelijkste dag ooit'

Een last viel er van zijn schouder. Net als vorig jaar wint hij een etappe in de Tour de France in de sprint. Alleen vorig jaar ging dat na een turbulente en loodzware waaierrit. Nu ging er een slaapverwekkende etappe aan vooraf, waarin zelfs geen enkele aanvaller zich meldde.

"Dit is een van mijn mooiste overwinningen na misschien wel een van de makkelijkste dagen op de fiets", lachte Van Aert. "Ik kon profiteren van de sprinttrein van Cees Bol en zodra Bol aanging ging ik ook."

"Ik ben blij dat ik de kans heb gekregen van mijn ploeg om te sprinten", vervolgde Van Aert in het flashinterview. "Morgen ga ik weer volle bak voor Roglic en Dumoulin."

Van Aert: 'Etappewinst is binnen, nu team helpen'

Laatste jump

Wout van Aert klopt Cees Bol op de streep in Privas

Uitslag

Uitslag rit 5: 1. Van Aert, 2. Bol, 3. Bennett, 4. Sagan, 5. Stuyven, 6. Mezgec, 7. Cocquard, 8. Ewan, 9. Venturini, 10. Hofstetter

FINISH - WOUT VAN AERT WINT!

Wout van Aert wint voor Cees Bol en Sam Bennett!

Wout van Aert klopt Cees Bol in Privas

1 km

De Sunweb-trein leidt nog steeds. Ook Van Aert en Van Avermaet zitten goed.

2 km

De ploeg van Cees Bol zit met vijf man voorin. Michael Schär (CCC) probeert weg te springen maar komt niet ver. Het loopt trouwens gemeen omhoog.

3 km - Colbrelli eraf

Door Colbrelli kan een streep vandaag. De Italiaanse sprinter moet eraf.

6 km - Mollema

Mollema was er even afgereden, maar wringt zichzelf terug in de voorste groep. Toch zijn er wel een paar renners af in al dit geweld.

7 km - Waaiers?!

Oei! Ineos heeft gezien dat Roglic en zijn ploeg halverwege het peloton zit en probeert een waaier te trekken. Dat lukt nog bijna ook, maar het waait niet hard genoeg. Opluchting bij Jumbo-Visma.

10 km - Poel krijgt prijs voor strijdlust

De jury heeft Wout Poels zojuist de Prijs voor de Strijdlust gegeven. Als dat geen hart onder de riem is!

12 km - Wie zijn de kanshebbers?

Wie zijn de voornaamste kandidaten voor de zege als het op een sprint aankomt. Nou, denk aan Caleb Ewan, Sam Bennett, Elia Viviani, Peter Sagan, Giacomo Nizzolo, Alexander Kristoff en Cees Bol.

En dan heb je nog een heleboel outsiders zoals Niccolò Bonifazio, Sonny Colbrelli, Luka Mezgec, Daryl Impey, Bryan Cocquard, Hugo Hofstetter, Matteo Trentin, Jasper Stuyven, Greg Van Avermaet, Oliver Naesen en wie weet Wout van Aert.

16 km - Cosnefroy, wie anders?

Ook deze bergpunten worden gegund aan Cosnefroy, die zo op 23 punten komt. Prima. Sprinten maar!

17 km - Bol klimt lekker mee

Sunweb doet zijn best om Cees Bol zo dicht mogelijk vooraan te houden. Hirschi en Benoot voeren het tempo aan, Bol volgt prima. Als hij over zijn schouder kijkt, ziet hij Sagan. Die draait zijn hand niet om voor zo'n klimmetje.

18 km - Klimmetje

Nou dat was een storm in een glas water. Van waaiers is geen sprake. En dus rijden de renners - in treintjes, dat wel - weer breeduit over de weg naar het tweede klimmetje van vierde categorie. De Côte de Saint-Vincent-de-Barrès is 2,7 km lang à 4,2 procent.

Tour de France etappe 5

23 km - Carapaz rijdt lek

Ineos neemt het nu over met Castroviejo aan kop. En ook hier is een ploeggenoot het slachtoffer: schaduwkopman Richard Carapaz heeft pech en krijgt een nieuw wiel. Hij moet achtervolgen.

24 km - Kuss is terug

Kuss is terug in het peloton. Dan kunnen de gashendels nu echt open vooraan. Oh wacht, dat hoef je Gesink niet te vertellen.

Derde aanwijzing: Raad de Renner

We zoeken vandaag een renner die actief was in de Tour van 2001 en wiens initialen in de eerste helft van het alfabet staan. De tweede tip: Winnen is deze renner niet vreemd. Laatste tip: We zijn op zoek naar een renner met een curieuze staat van dienst in grote rondes.

Later vandaag volgen in Radio Tour de France meer aanwijzingen. Heb je suggesties? Mail naar kwis@nos.nl en maak kans op een schitterend NOS-wielrenshirt.

27 km - Gesink sleurt aan kop

Terwijl Kuss probeert terug te komen, rijden zijn eigen ploeggenoten aan kop van het peloton. Het is Robert Gesink die aan het sleuren is.

29 km - Kuss in de achtervolging

Sepp Kuss is in de achtervolging, maar wordt geholpen door de ploegleiderswagens. Hij moet nog 0.39 goedmaken op het peloton.

34 km - Valpartij Kuss

Valpartij van Sepp Kuss. De klimmer van Jumbo-Visma, die dinsdag zoveel indruk maakte op de slotklim naar Orcières-Merlette, vervolgt zijn weg met een gescheurd tricot.

Sepp Kuss is gevallen in de vijfde etappe van de Tour de France

39 km - Nerveus gedoe

We naderen Montélimar en de nervositeit stijgt in het peloton. Dat komt omdat de renners daarna een deel van het parcours oprijden waar de wind misschien vrij spel heeft. Onder meer de ploegen van Alejandro Valverde en Thibaut Pinot roeren zich.

Thibaut Pinot tijdens de vijfde etappe van de Tour

43 km - Poels is terug

Poels is terug in de staart van het peloton. Knap!

46 km - Poels buigt het hoofd

Ai. Het gaat te snel voor Wout Poels. Hij ploetert een tijdje aan het laatste wiel, terwijl zijn eigen ploeg op kop reed. Maar nu moet hij de groep laten gaan. De gehavende Limburger buigt het hoofd.

Wout Poels heeft het zwaar in de vijfde rit van de Tour de France

Allememaggies

Een wandeletappe mag je het niet noemen, want er zit wel wat tempo in. Maar allememaggies, wat is het saai!

NOS-commentator Joris van den Berg

53 km - Cosnefroy krijgt puntje

En jawel. Cosnefroy wordt geen strobreed in de weg gelegd en komt met het ene bergpuntje op 22 punten.

55 km - Bergpunten

Twee dagen geleden voerden Benoît Cosnefroy en Anthony Perez nog een strijd op leven en dood om een of twee bergpuntjes. De ongelukkige Perez belandde in het ziekenhuis en dus heeft bolletjestruidrager Cosnefroy niets te vrezen. Krijgt hij het puntje cadeau?

Elk grammetje telt

Een kijkersvraag van Kevin en Marianne: "Waarom fietsen Jumbo-Visma-renners de ene dag op een zwarte en de andere dag op een blauwgroene fiets?"

Hier is het antwoord.

59 km - Eerste klimmetje

Zometeen beginnen de renners aan de eerste van twee colletjes van vierde categorie. Dit is de Col de Serre Colon (4,1 km à 3,7 procent). Het tweede klimmetje zal meer voeten in de aarde hebben op 16 kilometer van de streep.

Tour de France etappe 5

Zou dit de reden zijn?

Er is nog een reden waarom de ploegen van de klassementsrenners zich voorin melden. Er wordt gefluisterd dat de wind weleens gunstig zou kunnen staan. Maar het gefluister is heel zachtjes en dat geldt ook voor het tempo.

71 km - Tempo!

Tony Martin vindt het mooi geweest. Hij schakelt op en meteen zie je het peloton weer wat meer op een lint getrokken worden. We zien waarom: het is bochtig, op en af, op smalle wegen. Oppassen geblazen dus.

75 km - Geelhemden aan het front

Hé, daar zien we zowaar twee geelhemden aan het front. Tony Martin en Robert Gesink melden zich, maar dat is nog niet om hard door te rijden. Integendeel.

De renners rijden op hun gemak over de breedte van de weg in de vijfde etappe van de Tour

Tweede aanwijzing: Raad de Renner

We zoeken vandaag een renner die actief was in de Tour van 2001 en wiens initialen in de eerste helft van het alfabet staan. De tweede tip: Winnen is deze renner niet vreemd.

Later vandaag volgen in Radio Tour de France meer aanwijzingen. Heb je suggesties? Mail naar kwis@nos.nl en maak kans op een schitterend NOS-wielrenshirt.

78 km - Wandeletappe

Het tempo is er nu echt helemaal uit in het peloton. We lopen inmiddels achter op het langzaamste tijdschema en dat betekent dat de finish pas na 17.45 te verwachten valt. Een ouderwetse wandeletappe zonder aanvallers. Opmerkelijk.

87 km - Cavagna, oh nee toch niet

Nou, daar is hij dan toch even: Cavagna. Hij meldt zich in het wiel van de buitengewoon ontspannen ogende Jungels. Maar is ook snel weer weg. Misschien kwam hij even een drankje brengen?

Ook Pogacar weet dat Parijs nog ver is

Gisteren maakte Tadej Pogacar indruk door als enige nog een beetje in het spoor te blijven van Roglic in de sprint op de slotklim naar Ocières-Merlette. Zelf ziet hij een Sloveens eentweetje in Parijs wel zitten. "Dit kan weleens een leuke Tour worden voor Slovenië. Maar we hebben nog een lange weg te gaan."

Bekijk hier het interview met Tadej Pogacar voor de vijfde etappe: https://nos.nl/video/2346433

Pogacar vol vertrouwen: 'Dit kan weleens een leuke Tour worden voor Slovenië'

Wat hebben Tadej Pogacar, Wiebren Veenstra en Danny van Poppel gemeen?

In de witte trui als beste jongere rijdt trouwens Tadej Pogacar. Het Sloveense supertalent, vorig jaar al derde in de door landgenoot Roglic gewonnen Vuelta, is de jongste leider in het jongerenklassement sinds de rappe Harekiet Wiebren Veenstra in 1988.

Pogacar is 21 jaar en 346 dagen, Veenstra was destijds 21 jaar en 208 dagen.

Oplettende kijkers merkten trouwens op dat de 19-jarige Danny van Poppel in 2013 op Corsica derde werd in zijn allereerste sprint in de Tour de France. Winnaar Marcel Kittel startte een dag later natuurlijk in het geel en dus mocht Van Poppel een dagje in het wit rijden. Leider in het klassement was hij echter niet.

Wiebren Veenstra wint in 1991 een etappe in de Ronde van Nederland

115 km - Jungels natuurlijk!

Oeps. Het is niet Cavagna, maar Bob Jungels die zo lekker met zijn handjes op het stuur doortrapt, zoals toen hij met een machtige solo Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam schreef.

Cavagna en ook Tim Declercq hebben voorlopig een dagje vrij.

Bob Jungels aan kop van het peloton

Kwisje: Raad de Renner

We zoeken vandaag een renner die actief was in de Tour van 2001 en wiens initialen in de eerste helft van het alfabet staan. De tweede tip: Winnen is deze renner niet vreemd

Later vandaag volgen in Radio Tour de France meer aanwijzingen. Heb je suggesties? Mail naar kwis@nos.nl en maak kans op een schitterend NOS-wielrenshirt.

124 km - Met de handjes op het stuur

Wie dacht dat we nu aanvallers zouden krijgen. Helaas. Het tempo is wel de hoogte ingegaan, dankzij Rémi Cavagna, de Fransman van Deceuninck. Met de handjes op het stuur, precies zoals hij in 2019 een rit in de Vuelta won. Toen solo, nu aan kop van het peloton.

Vijftig jaar Radio Tour de France: Terug naar 2001

Radio Tour de France en de Tour zijn dit jaar vijftig jaar aan elkaar verbonden. Om hier op gepaste wijze aandacht aan te schenken, wordt in elke uitzending van Radio Tour de France op NPO Radio 1 een duik genomen in de geschiedenis.

Elke dag duikt Steven Dalebout het archief in: vandaag alles over de editie van 2001.

Ewan waarschuwt voor 'tricky' finale

Caleb Ewan bemoeit zich normaal gesproken niet vaak met tussensprints, maar reed nu toch vloeiend naar de tweede plek. De kleine Australiër heeft zijn ogen vooral gericht op de lastige finale. "Het is een stuk zwaarder dan maandag. De laatste vijf kilometer lopen omhoog en daarna komt een finale met veel rotondes en wegversmallingen. Positie wordt superbelangrijk en iedereen weet dat. Het wordt dus 'quite tricky'.

Bekijk hier het interview met Caleb Ewan: https://nos.nl/collectie/13847/video/2346434

Ewan wil kunstje herhalen: 'Maar dit is een totaal andere finale'

138 km - Op naar de tussensprint

Gezapig is het woord. Maar daar komt snel verandering in. Want over drie kilometer is de tussensprint en kunnen Bennett en Sagan gaan strijden om de groene trui!

Babbeldebabbel

Natuurlijk is de etappe van vandaag ook weer live te volgen via Radio Tour de France op NPO Radio 1. Gio Lippens en Sebastiaan Timmerman (op de motor) verzorgen de flitsen. Hier is er vast een van Gio.

Bol: 'Driemaal is niet altijd scheepsrecht'

Cees Bol speelt geen rol van betekenis in de strijd om het groen. Maar hij hoopt wel op een goed resultaat in de eindsprint. Maar dan het liefst als de koers een beetje hard gemaakt zou worden.

Daar ziet het nog niet naar uit. Maar dat kan anders zijn na de tussensprint...

Bol heeft geleerd van foutjes: 'Zwaardere finale kan voordeel zijn'

151 km - Lachen met Pöstlberger

Lukas Pöstlberger. Knecht van Peter Sagan bij Bora. Oud-winnaar van een Giro-etappe. En altijd in voor een geintje.

Bennett en Sagan hebben alle belang bij tussensprint

Over 25 kilometer is de tussensprint in L'Épine. Waarom is die nu zo belangrijk? Nou, omdat het verschil tussen de nummers een, twee en drie slechts 3 punten bedraagt.

Sterker, gisteren kwam Bennett dankzij de tussensprint zelfs op gelijke hoogte met groenetruidrager Peter Sagan met 83 punten. De Slowaak rijdt nog altijd in het groen, omdat hij hoger in het algemeen klassement staat. Maar als Bennett de tussensprint weet te winnen, gaat dat argument niet meer op.

En dan moet hij Sagan later in de eindsprint ook voorblijven natuurlijk. Maar dat is voor later.

160 km - Pinot bij de dokter

Terwijl Jumbo en Bora het (rustige) tempo bepalen, meldt Thibaut Pinot zich even bij de Tourarts. De Franse hoop viel hard in de openingsrit in Nice en heeft duidelijk nog last van zijn schouder.

Thibaut Pinot meldt zich bij de Tourarts in de openingsfase van de vijfde etappe

Schade valt mee

De schade bij Benoot valt overigens mee. Hij moest zijn val bekopen met wat schaafwonden en een paar sneeën in zijn vingers.

Groundhog Day

Tiesj Benoot was gisteren een van de pechvogels, toen hij letterlijk uit de kopgroep (en over een vangrail) kukelde. De Belg van Sunweb heeft nu alle tijd om bij te kletsen met zijn vluchtmakkers van gisteren. Krists Neilands in het bijzonder.

Tiesj Benoot kletst bij met zijn vluchtmakker van gisteren, Krists Neilands

Mag 'ie of mag 'ie niet? Van Aert is er wel klaar mee

Wout van Aert maakte gisteren grote indruk met zijn beulswerk op de flanken van de slotklim naar Orcières-Merlette. Reden voor veel - voornamelijk Vlaamse volgers - om zich uitgebreid af te vragen wanneer hij een keer voor eigen kans mag gaan.

Van Aert is al die vragen over zijn rol bij Jumbo-Visma intussen een beetje zat, zo bleek in gesprek met verslaggever Steven Dalebout.

Van Aert: 'Als Tom en Primoz veilig zijn, kan ik me er misschien tussen smijten'

176 km - Greipel in problemen?

We zien André Greipel met een ingepakte knie achter het peloton bungelen. Heeft de Duitse routinier het moeilijk?

177 km - Asgreen en De Gendt weer terug

Nee hoor, het was maar een plaagstoot. Asgreen en De Gendt zijn weer terug in het peloton.

178 km - Asgreen gaat, De Gendt mee

Wat krijgen we nu? Nota bene Kasper Asgreen opent het bal. De Deens kampioen zou anders de hele dag op kop van het peloton moeten rijden in dienst van Bennett en Alaphilippe, dus misschien is dit wel slim. Thomas De Gendt gelooft er wel in, hij gaat mee.

180 km - Er gebeurt...niets

Zijn zelfs de avonturiers lamgeslagen door alle valpartijen en inspanningen van de afgelopen dagen? Of zou het kunnen komen door de tussensprint, die na 48 kilometer getrokken is? Daar staat namelijk wel het een en ander op het spel.

183 km - Niemand wil aanvallen

Nou, dit zie je niet vaak. het startsein is toch echt gegeven, maar niemand maakt aanstalten om aan te vallen. Zelfs Thomas De Gendt niet, al zit hij wel klaar op de eerste rij.

Départ réel

We zijn onderweg voor de 183 kilometer van Gap naar Privas. Tot nu was de eerste ontsnapping altijd goed voor de vlucht van de dag. Vandaag ook?

WK verplaatst naar racecircuit van Imola

De WK wielrennen worden van 24 tot en met 27 september gehouden in het Italiaanse Imola. Dat heeft de internationale wielrenunie UCI bekendgemaakt.

Het beroemde racecircuit van Imola zal als start- en finishplek van de wedstrijden fungeren. De infrastructuur van het circuit is bovendien bijzonder geschikt voor het in acht nemen van de coronamaatregelen. Het aantal onderdelen van de WK is beperkt: er zullen alleen een wegwedstrijd en een individuele tijdrit bij de profs worden gehouden bij zowel de mannen als de vrouwen.

De WK wielrennen zouden eigenlijk van 20 tot en met 27 september in het Zwitserse Aigle-Martigny worden gehouden, maar dat bleek niet mogelijk vanwege de aangescherpte coronamaatregelen.

Het is de dertiende keer dat de WK wielrennen in Italië worden gehouden. De laatste keer was in 2013 in Florence.

Départ fictif

De vijfde etappe van de Tour de France is zojuist (geneutraliseerd) van start gegaan. Over 2,5 kilometer begint de koers echt.

Maar is die laatste rotonde er nog wel?

Volgens de laatste berichten is de rotonde op 250 meter van de streep als sneeuw voor de zon verdwenen. Beter gezegd, de overheid heeft de rotonde verwijderd om de koers minder gevaarlijk te maken. Dat scheelt!

Is de finale gevaarlijk?

Etappe vijf, was dat niet de rit die door de Vlaamse onderzoeker Steven Verstockt werd aangemerkt als meest risicovolle deze Tour?

Veiligheid in de wielersport staat na enkele zware ongelukken in de laatste weken weer hoog op de agenda. Maar in de Avondetappe vertelde Steven Verstockt, veiligheidsexpert van de Universiteit van Gent, dat de finale van de etappe van vandaag een aantal gevaren kent.

"In de laatste kilometer zitten een aantal moeilijkheden. Een rotonde op 950 meter, eentje op 250 meter en een aantal drempels. Er zitten ook nog wat slingerbochten tussen. Ik vraag me af waarom ze voor die laatste kilometer hebben gekozen."

Touretappe 5 en 10 zijn het gevaarlijkst volgens veiligheidsmodel

Het parcours

Op een paar heuveltjes na gaat de route van de vijfde etappe voornamelijk naar beneden. Een massasprint in de rit die het peloton door de Ardèche van Gap naar Privas voert ligt voor de hand, maar ook liggen er kansen voor snelle mannen om de sprinters te verrassen.

De twee hellingen van de vierde categorie schrikken de sprinters niet per definitie af, maar de laatste top ligt op slechts 16 kilometer van de aankomst. En dan is het nog niet gedaan met de verraderlijkheden.

In Privas, waar voor het eerst in de Tourgeschiedenis een etappe finisht, loopt de weg tot een kilometer voor de streep aardig omhoog. Kunnen Caleb Ewan, Sam Bennett en Giacomo Nizzolo de ongecategoriseerde helling overleven of zijn, bijvoorbeeld, Peter Sagan en Greg Van Avermaet in het voordeel?

Tour de France etappe 5

Tour 2019: Trentin wint, opstootje Martin en Rowe

De etappe begint in Gap, dat vaak voorkomt in de Tourschema's. Al duikt het stadje in de uitlopers van de Alpen dit keer niet op in een overgangsrit tussen bergetappes, zoals doorgaans het geval is. Vorig jaar won Matteo Trentin de rit die eindigde in Gap.

Maar velen zullen zich die rit vooral herinneren vanwege het opstootje tussen Tony Martin en Luke Rowe. De wegkapiteins van Jumbo-Visma en Ineos zaten 's avonds al gebroederlijk naast elkaar om hun spijt te betuigen, maar werden toch allebei naar huis gestuurd.

Bekijk het gebakkelei tussen Martin van Jumbo-Visma en Rowe van Ineos

Bienvenue à Gap!

De etappe begint in Gap, dat vaak voorkomt in de Tourschema's. Al duikt het stadje in de uitlopers van de Alpen dit keer niet op in een overgangsrit tussen bergetappes, zoals doorgaans het geval is.

Herman van der Zandt vertelt over Gaps grootste held, die dankzij een list zorgde voor de bevrijding van de stad in de Tweede Wereldoorlog:

Herman blikt vooruit: de grootste zege in Gap werd niet op een fiets behaald

Welkom!

Welkom bij het liveblog van de vijfde etappe in de Tour de France 2020.

Caleb Ewan op het podium na zijn ritzege in Sisteron