Julian Alaphilippe voor de start van de derde etappe van de Tour de France
NOS Wielrennen

Alaphilippe verliest geel na aannemen bidon, Yates nieuwe leider

Julian Alaphilippe is de leiding in het algemeen klassement van de Tour de France kwijtgeraakt. De Fransman zou een bidon hebben aangenomen op zeventien kilometer voor de finish. De regels schrijven voor dat het niet meer is toegestaan om binnen twintig kilometer van de finish nog eten aan te nemen.

Kijk hieronder naar het moment:

Tijdstraf: Alaphilippe neemt bidon aan in laatste 20 kilometer

Hij kreeg een tijdstraf opgelegd van twintig seconden waardoor Adam Yates naar het podium werd geroepen en de gele trui mocht aantrekken. Alaphilippe staat nu zestiende op zestien seconden van de nieuwe leider. Jumbo-Visma-renner Primoz Roglic is tweede, op drie seconden, Tom Dumoulin steeg naar de zesde plek.

Dumoulins ploeggenoot Sepp Kuss en Carlos Verona (Movistar) werden ook bestraft voor het aannemen van eten of drinken binnen de twintig kilometer. Alle renners kregen naast een tijdstraf een geldboete opgelegd van 200 Zwitserse frank (185 euro). De teammanagers van Jumbo-Visma, Deceuninck-QuickStep en Movistar kregen een boete van 1000 Zwitserse frank (926 euro) voor het overtreden van de regels.

Verbazing

Yates reageerde verbaasd toen hij naar het podium mocht om het geel op te halen. "Zo had ik me het pakken van de gele trui niet voorgesteld. Ik weet niet eens precies wat er met Julian (Alaphilippe, red.) is gebeurd."

De Fransman reageerde gelaten: "Het was een lange en saaie etappe met een nerveuze finale. Ik moest geconcentreerd blijven om de trui te verdedigen. Maar als dit is wat het is, dan is het zo. Geen zorgen. Morgen raap ik mezelf weer bij elkaar en hebben we het er niet meer over."

Yates verbaasd: 'Zo had ik me het pakken van de gele trui niet voorgesteld'

De 28-jarige Brit Yates kreeg één keer eerder de gele trui toegewezen in de Tour, maar droeg 'm nooit. In 2016 legde Chris Froome in de twaalfde etappe een gedeelte van de Mont Ventoux rennend zonder fiets af, waardoor hij anderhalve minuut verloor en Yates de nieuwe leider leek te worden.

De jury besloot echter in te grijpen en Froome dezelfde tijd te geven als Bauke Mollema, bij wie Froome reed toen hij lopend verder moest. Daardoor behield Froome toch de gele trui.

Het algemeen klassement na de vijfde etappe

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl