Zeventiende etappe van de Tour: bekijk hier de samenvatting Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Wielrenner Matteo Trentin heeft voordat de loodzware Alpenritten op het menu staan zijn slag geslagen in de Ronde van Frankrijk. De renner van Mitchelton-Scott schreef de zeventiende etappe op zijn naam, zijn derde ritzege in de Tour.

Trentin maakte deel uit van een oorspronkelijke kopgroep van 33 renners. Op veertien kilometer ontsnapte hij om solo aan te komen in Gap, voor Kasper Asgreen en Greg Van Avermaet. Bauke Mollema behoorde ook tot de vluchters en finishte als vierde.

Het peloton gunde de aanvallers veel tijd; de best geklasseerde renner van de kopgroep, Xandro Meurisse, stond immers op ruim 28 minuten in het algemeen klassement. Het peloton kwam twintig minuten na Trentin over de streep.

Akkefietje

Steven Kruijswijk kende geen problemen in de laatste overgangsetappe. De kopman van Jumbo-Visma kwam samen met zijn concurrenten voor de gele trui over de streep.

Met nog veertien kilometer te gaan vond er echter een akkefietje plaats tussen Kruijswijks helper Tony Martin en Luke Rowe van Team Ineos. Te zien is onder meer dat Martin de weg verspert voor de Brit en dat die de Duitser daarna naar achteren trekt.

Na de start vormde zich een kopgroep van 33 renners, met daarin naast de Italiaan Trentin en Mollema onder anderen Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Van Avermaet (CCC) en Rui Costa (UAE Team Emirates).

Van de 33 coureurs hadden er acht al eens een Touretappe gewonnen. Twee deden dat deze jaargang - Dylan Teuns in rit zes en De Gendt in etappe acht - en Rui Costa won in 2013 al eens in de aankomstplaats van vandaag.

De renners hadden tijdens de tweehonderd kilometer lange rit van Pont du Gard naar Gap opnieuw te maken met de warmte. De temperatuur steeg net als op dinsdag richting de 40 graden, maar op 85 kilometer van de streep kregen de renners verfrissing van een onvervalste wolkbreuk.

Het algemeen klassement na etappe 17 NOS

33 - 11

Op dertig kilometer brak de kopgroep in tweeën. Kort nadat Mollema een mislukte poging had gedaan, ontsnapten elf man zonder dat de Nederlander kon aanhaken. Onder anderen Van Avermaet, Asgreen (Deceuninck-Quickstep) en Trentin (Mitchelton-Scott) lukten dat wel.

Zij reden vervolgens een straf tempo waarna er meerdere aanvallen volgden. Allereerst demarreerden zes man en op veertien kilometer snelde Trentin weg bij de vijf concurrenten Van Avermaet, Asgreen, Daniel Oss, Toms Skujins en Gorka Izagirre.

De Italiaan Trentin beklom vervolgens solo La Sentinelle van de derde categorie (5,2 km à 5,4%) en daalde af richting de finish in Gap.

Bekijk in de carrousel de reacties van Trentin, Mollema en Van Avermaet.

Uitslag Touretappe 17

STER reclame