NOS WielrennenAangepast

Net als vorig jaar trekt Alaphilippe de gele trui aan

liveblog gesloten

De dag van morgen

De derde etappe in de Tour de France is goeddeels vlak al moet het peloton op zijn 198 kilometer lange weg van Nice naar Sisteron vier colletjes over: één van de vierde categorie en drie van de derde.

Julian Alaphilippe rijdt rond met het geel om zijn schouders, dat hij overnam van Alexander Kristoff. De Noorse winnaar van de eerste etappe maakt morgen wel weer kans op de dagzege, al zit het geel er niet meer in.

De etappe krijgt gezien de vlakke slotfase naar alle waarschijnlijkheid een sprinter als winnaar. Sam Bennett, Caleb Ewen, Elia Viviani, Giacomo Nizzolo, Peter Sagan en Cees Bol behoren dan tot de favorieten.

Tot morgen!

Tour de France etappe 3

Gesink: 'Je kunt beter voor de problemen zitten dan erachter'

Jumbo-Visma liet zich vandaag weer veelvuldig van voren zien. "Je kunt beter voor de problemen zitten dan erachter", legde Robert Gesink de filosofie daarachter simpel uit.

"We wilden niet echt hard rijden en de belangrijke mannen in een goede positie zetten voor de laatste klim. Ik hoorde alleen dat het daarna niet vlekkeloos is gelopen."

Gesink: 'Je kunt beter voor de problemen zitten dan erachter'

Mollema finisht als zesde in tweede etappe: 'Ik voelde me goed'

Bauke Mollema had een goede dag in de etappe met start en finish in Nice. "Ik had wel in mijn hoofd om in de laatste kilometer wat te proberen, maar er stond vol tegenwind."

Mollema finisht als zesde in tweede etappe: 'Ik voelde me goed'

Dumoulin over val: 'Stom, beetje knie gestoten'

Een grote ramp was de val van Tom Dumoulin in de slotfase niet, zo vertelt de Jumbo-Visma-renner na de finish. "Stom, ik weet niet wat er gebeurde. Ik keek naar links en Kwiatkowski reed mijn stuur uit mijn handen." Echte schade is er niet, meldt Dumoulin: "Ik heb een beetje mijn knie gestoten, verder niets."

Dumoulin over val in tweede etappe: 'Stom, maar geen schade'

De eindsprint

Bekijk hoe Julian Alaphilippe de tweede etappe wint en gele trui verovert.

Alaphilippe blijft Hirschi en Yates voor en pakt gele trui

Alaphilippe wint!

En de winnaar is Julian Alaphilippe! Hij wint de tweede etappe en krijgt straks de gele trui. Hirschi werd tweede, Adam Yates derde.

Mollema is de beste Nederlander op de zesde plek. Tom Dumoulin wordt 22ste.

Julian Alaphilippe klopt Max Hirschi in de eindsprint

1,5 km - Sprinten

De voorsprong van de drie blijft een seconde of 19. Wie of wie wint de etappe en het geel?

4 km - Wie of wie?

Het leidende trio Alaphilippe, Hirschi en Adam Yates heeft een kleine 20 seconden voorsprong. Blijft het zo, dan krijgt een van deze heren straks de gele trui omgehangen.

9 km - Top!

Het trio Alaphilippe, Hirschi en Adam Yates is boven op de Col des Quatre Chemins en gaat nu afdalen. De voorsprong op het peloton is zo'n 15 seconden.

Yates won de tussensprint en heeft 8 bonificatieseconden te pakken. Alaphilippe werd tweede.

11 km - Drie man aan kop

Aan de kop heeft Alaphilippe gezelschap gekregen van Hirschi en Adam Yates. Jumbo-Visma houdt zich gedeisd na de val van Dumoulin en een geloste Van Aert.

12 km - Dumoulin valt!

Ai, Dumoulin valt! De Nederlander met nummer kijkt even om en prompt wordt hij gesneden door Kwiatkowski. Hij krabbelt weer op en fietst weer verder.

13 km - Daar gaat Alaphilippe

Jungels (QuickStep) neemt het kopwerk over van Jumbo-Visma, en dáár gaat ie dan: Alaphilippe demarreert.

19 km - Spanning loopt op

De spanning loopt in de straten van Nice. Jumbo-Visma krijgt aan kop van het peloton steeds meer concurrentie van andere ploegen.

Jumbo-Visma doet al het kopwerk voor behoud van lijf en controle, maar ongetwijfeld ook om Wout van Aert straks een kans op de etappezege te geven.

Valverde (lekke band) en Martinez (val) zijn inmiddels weer aangesloten bij het peloton.

WK op La Planche des Belles Filles?

De Tour komt op de voorlaatste dag aan op La Planche des Belles Filles en mogelijk keren de renners een week later alweer terug in de Vogezen. Het gebied in Oost-Frankrijk heeft zich met een parcours rond de bekende klim kandidaat gesteld voor de WK.

De wereldkampioenschappen zouden oorspronkelijk in het Zwitserse Aigle-Martigny zijn, maar door die locatie ging een streep omdat in Zwitserland een maximum van duizend man (inclusief renners) aanwezig mag zijn. Het parcours in de Vogezen lijkt op dat in Aigle-Martigny. Het UCI neemt woensdag een beslissing.

28 km - Jumbo-Visma (be)heerst

Roche (Sunweb) was als eerste boven op de Col d'Éz, voor Gesink en Hirschi. Jumbo-Visma houdt het peloton vooralsnog in bedwang.

We krijgen straks alleen nog de Col des Quatre Chemins, inclusief bonificatieseconden.

Tour de France etappe 2

35 km - Nog 2 km tot de top

Het peloton bestaat tijdens de beklimming van de Col d'Éze nog uit een man of zestig. Gedemarreerd wordt er nog niet, wel gevallen: de Duitse Bora-renner Kämna ligt ineens op de grond.

42 km - Einde kopgroep

Het einde van de kopgroep is in zicht. Na een hele lange vlucht is het peloton tot op 10 seconden genaderd.

Na het opslokken van de kopgroep begint het peloton aan de klim van de Col d'Éze, van de tweede categorie.

Geletruidrager Kristoff rijdt op 7 minuten achterstand.

Tour de France etappe 2

59 km - Twee trio's

De twee trio's zijn weer een zestal geworden. De kopgroep van weleer is weer bijeen en de voorsprong op het peloton is weer ietsie opgelopen naar 1.45.

De kopgroep: Lukas Pöstlberger (Bora), Benoît Cosnefroy (AG2R), Kasper Asgreen (Deceuninck-QuickStep), Toms Skujins (Trek), Anthony Perez (Cofidis) en Michael Gogl (NTT).

Eén ding is vrijwel zeker in deze nog niet zo spectaculaire etappe: Alexander Kristoff zal afscheid moeten nemen van zijn gele trui. Kijk hieronder naar het begin van het einde voor de Noorse sprinter.

Geletruidrager Kristoff moet in de tweede etappe op de Col de Turini lossen

67 km - Trio

Met nog 10 kilometer dalen voor de boeg hebben Asgreen, Skujins en Pöstlberger zich afgescheiden van hun drie vluchtkompanen. Het verschil is zo'n 15 seconden.

Het peloton, aangevoerd door Jumbo-Visma, volgt op 1,5 minuut. De gele trui op ruim 6 minuten.

74 km - Rustige afdaling

De afdaling verloopt relatief rustig. De voorsprong van de kopgroep is wel geslonken tot een ruime minuut.

In het peloton ontbreken twee Nederlanders en de gele trui. Debutant Nieuwenhuis rijdt op 3,5 minuut en Bol - in een sprintersbusje met mannen als Greipel en Nizzolo - op 12 minuten.

Aanstaand voormalig geletruidrager rijdt op ruim 5 minuten. UAE-kopman Pogacar moet tijdens de afdaling even aan de kant met pech.

86 km - Top!

Op de top! Perez is als eerste boven op de Col de Turini, voor Cosnefroy., Beide heren hebben nu 18 punten in het bergklassement.

De afdaling is begonnen. Het peloton - zonder gele trui - volgt op 2 minuten. Ook de gehavende Wout Poels heeft het peloton inmiddels moeten laten gaan.

De kopgroep: Lukas Pöstlberger (Bora), Benoît Cosnefroy (AG2R), Kasper Asgreen (Deceuninck-QuickStep), Toms Skujins (Trek), Anthony Perez (Cofidis) en Michael Gogl (NTT).

Tour de France etappe 2

87 km - Cosnefroy is terug, Kristoff is weg

Cosnefroy heeft zich teruggevochten in de kopgroep. Het zijn er dus weer zes, met de top in zicht.

Sagan rijdt op een minuut achterstand. Het peloton op nog maar 2,5 minuut. Geletruidrager Kristoff lijkt het peloton definitief te hebben verlaten.

90 km - Problemen voor de gele trui

Vijf man aan kop met nog 3,5 kilometer tot de top van de Turini. Cosnefroy en Sagan rijden daar iets achter.

Het peloton rijdt op 3.40 van de kopgroep. Geletruidrager Kristoff heeft het nu toch echt lastig en rijdt 20 secondes achter de grote groep.

De kopgroep: Lukas Pöstlberger (Bora), Kasper Asgreen (Deceuninck-QuickStep), Toms Skujins (Trek), Anthony Perez (Cofidis) en Michael Gogl (NTT).

Tom Dumoulin in actie tijdens de tweede etappe van de Tour de France

95 km - Sagan en Cosnefroy lossen

Het tempo in de kopgroep gaat omhoog en dat levert twee slachtoffers op: Sagan en Cosnefroy moeten lossen.

Met nog 8,5 km tot de top van de Turini zijn er nog vijf man over aan kop. Het peloton, aangevoerd door de Jumbo-Visma-trein, rijdt op ruim 3 minuten.

De kopgroep: Lukas Pöstlberger (Bora), Kasper Asgreen (Deceuninck-QuickStep), Toms Skujins (Trek), Anthony Perez (Cofidis) en Michael Gogl (NTT).

Ondertussen in Brussel

Tim Merlier heeft de 100ste editie van de Brussels Cycling Classic op zijn naam gebracht. De nationaal kampioen van België troefde na 203,7 kilometer koers in de regen de Italiaan Davide Ballerini en de Fransman Nacer Bouhanni af in de massasprint.

De eendagskoers rondom Brussel (voorheen Parijs-Brussel) wordt ondanks de nodige heuvels vrijwel steevast beslist in een massaspurt. Jan-Willem van Schip maakte deel uit van de zeskoppige kopgroep die op 20 kilometer van de meet werd bijgehaald.

De 27-jarige Merlier (27) had daarna het minste last van het natte wegdek. In de glibberige bocht na de finish kwamen Ballerini en Bouhanni ten val.

103 km - Col de Turini

Tijdens de (rustige) afdaling van de Col de la Colmiane loopt de voorsprong van de groep-Sagan weer op naar zo'n 3 minuten.

De zeven zijn inmiddels begonnen aan klim nummer twee: de Col de Turini. In het peloton wisselt geletruidrager Kristoff nog even snel van fiets.

De Col de Turini is 14,9 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,4. De afdaling zou enkele verraderlijke hoekjes hebben.

De kopgroep: Peter Sagan en Lukas Pöstlberger (Bora), Benoît Cosnefroy (AG2R), Kasper Asgreen (Deceuninck-QuickStep), Toms Skujins (Trek), Anthony Perez (Cofidis) en Michael Gogl (NTT).

Nieuw: Raad de Renner in Radio Tour de France

In Radio Tour de France hebben we dit jaar een nieuw spelletje: Raad de Renner. Cindy Pieterse - bekend van de Kwis Die Niet Te Googelen Is van de vorige jaren - moet aan de hand van een aantal tips een renner raden. Met hulp van de luisteraars!

De eerste tip van vandaag is: het is een renner die in de Tour van 1990 actief was en het is een Zuid-Europeaan.

Later vandaag volgen in Radio Tour de France meer aanwijzingen. Heb je suggesties? Mail naar kwis@nos.nl en maak kans op een schitterend NOS-wielrenshirt.

122 km - Top!

Op de top! Benoît Cosnefroy is inderdaad als eerste boven en pakt 10 bergpunten. Na hem volgen Perez, Asgreen en de rest.

Het peloton volgt op 2 minuten. Het is nu afdalen geblazen. De kopgroep is inmiddels weer compleet.

Tour de France etappe 2

124 km - Cosnefroy gaat ervoor

Nog anderhalve kilometer tot de top van de Colmiane en Cosnefroy kan niet langer wachten. Hij rijdt weg uit de kopgroep en aast op de bergpunten.

Het peloton rijdt ondertussen op 1.50 achterstand. Achter het peloton beginnen toch de eerste renners af te vallen.

Radio Tour de France: terug naar 1990

Radio Tour de France en de Tour zijn dit jaar vijftig jaar aan elkaar verbonden. Om hier op gepaste wijze aandacht aan te schenken, wordt in elke uitzending van Radio Tour de France op NPO Radio 1 een duik genomen in de geschiedenis.

Elke dag duikt Steven Dalebout het archief in: vandaag alles over de editie van 1990.

132 km - Geen kruit verschoten

Kruit wordt er niet verschoten tijdens de eerste serieuze beklimming van deze Tour. Het verschil tussen de kopgroep en het peloton is wel gezakt naar ruim 2 minuten, maar bijzonderheden gebeuren er verder niet. In de kopgroep rijdt Sagan rustig mee, in het peloton is geletruidrager Kristoff niet in de problemen.

De kopgroep: Peter Sagan en Lukas Pöstlberger (Bora), Benoît Cosnefroy (AG2R), Kasper Asgreen (Deceuninck-QuickStep), Toms Skujins (Trek), Anthony Perez (Cofidis) en Michael Gogl (NTT).

Geletruidrager Alexander Kristoff aan de kop van het peloton

138 km - Klimmen geblazen

De renners zijn begonnen aan de beklimming van de eerste berg van de eerste categorie, de Col de la Colmiane. Voorsprong van de groep-Sagan: 3 minuten.

De kopgroep: Peter Sagan en Lukas Pöstlberger (Bora), Benoît Cosnefroy (AG2R), Kasper Asgreen (Deceuninck-QuickStep), Toms Skujins (Trek), Anthony Perez (Cofidis) en Michael Gogl (NTT).

Tour de France etappe 2

Mollema verwacht 'volle bak koers' op laatste klim

Bauke Mollema kent het parcours van deze bergetappe goed: hij traint er regelmatig. Is de afdaling van de Col de Turini inderdaad zo gevaarlijk zoals wordt gezegd? "Niet zozeer de afdaling, maar wel het eerste deel vlak na de top. Daar lag wat grind, maar dat schijnt door de ASO te zijn weggeveegd."

Het venijn zit volgens Mollema vandaag in de staart. "Die laatste klim is heel lastig, daar zal het volle bak koers worden en vooral tussen de klassementsrenners gaan", voorspelt de Trek-renner.

Mollema verwacht 'volle bak koers' op laatste klim

143 km - Status quo

Terwijl de wegen langzaam omhoog gaan, blijft de situatie hetzelfde. De zeven koplopers hebben 3 minuten voorsprong op het peloton.

Fun fact: het is de 23ste keer dat Sagan in een Tour-vlucht zit. Hij won zo'n etappe nooit, maar verdiende wel altijd punten voor zijn felbegeerde groene trui.

De kopgroep: Peter Sagan en Lukas Pöstlberger (Bora), Benoît Cosnefroy (AG2R), Kasper Asgreen (Deceuninck-QuickStep), Toms Skujins (Trek), Anthony Perez (Cofidis) en Michael Gogl (NTT).

'Alaphilippe gaat het waarschijnlijk proberen op laatste klim'

Dylan van Baarle, de Nederlander van Ineos, is de chaotische etappe van gisteren goed doorgekomen, vertelde hij voor de start. "Ook met Sivakov gaat het naar omstandigheden goed. Bernal had een goede dag, met zijn rug gaat het goed", aldus het medisch overzicht van Van Baarle.

Vandaag wordt het een kwestie van bij de les blijven, aldus de Ineos-renner. "Alaphilippe gaat het waarschijnlijk proberen op de laatste klim", voorspelt van Baarle. "Maar er gaan geen grote verschillen komen denk ik."

Van Baarle: 'Alaphilippe gaat het waarschijnlijk proberen op laatste klim'

160 km - Rustige fase

Het is eventjes rustig in de koers. De voorsprong van de koplopers is opgelopen naar ruim 3 minuten. Het peloton wordt aangevoerd door de UAE-ploeg van geletruidrager Kristoff.

De kopgroep: Peter Sagan en Lukas Pöstlberger (Bora), Benoît Cosnefroy (AG2R), Kasper Asgreen (Deceuninck-QuickStep), Toms Skujins (Trek), Anthony Perez (Cofidis) en Michael Gogl (NTT).

De kopgroep met Peter Sagan tijdens de tweede etappe van de Tour de France; Matteo Trentin heeft de kopgroep inmiddels verlaten

171 km - Trentin voor Sagan

Trentin wint de tussensprint en pakt 20 punten. Groenetruidrager Sagan moet zich tevreden stellen met de tweede plek, goed voor 17 punten. Meteen daarna kampt Trentin met een lekke achterband, die tijdens de sprint al bijna was leeggelopen. Zijn rol in de kopgroep is uitgespeeld.

De voorsprong van de koplopers ligt rond de minuut. De kopgroep: Sagan, Cosnefroy, Asgreen, Pöstlberger, Skujins, Perez, Gogl.

178 km - Acht man slaan gaatje

Acht man slaan een gaatje van 20 seconden met het peloton. Onder hen: groenetruidrager Peter Sagan, die zijn vizier zal hebben gericht op de tussensprint na 16 kilometer.

Cosnefroy, Asgreen, Pöstlberger, Skujins, Perez, Gogl en Trentin zijn z'n kompanen.

Achter het peloton heeft David Gaudu al moeten lossen. De FDJ-renner kampt met een blessure aan zijn heiligbeen.

START!

De tweede etappe is begonnen en meteen proberen tal van renners te ontsnappen. Van een rustig begin is geen sprake. We zullen zien we er weten weg te komen.

Het peloton rijdt in formatie bij de start van de tweede etappe in Nice

Live op NPO 1 en de livestream

Wil je de Touretappe liever gewoon op televisie of de livestream zien? Dat kan, want de uitzending op NPO 1 is nu begonnen!

Officieuze start!

Het peloton is op het gemakje begonnen aan de tweede etappe, bij (vooralsnog) schitterende weersomstandigheden: de zon schijnt en het is 26 graden. Over ruim 10 kilometer is de echte start.

Tour de France etappe 2

Dumoulin over bergetappe: 'Eerder damage control dan rijden om tijd te pakken'

Tom Dumoulin weet nog niet zo goed wat hij van de bergetappe van vandaag kan verwachten. "Misschien zijn er ploegen die het op de eerste cols al uit elkaar willen trekken, maar die kans lijkt me na de dag van gisteren klein. Iedere ploeg heeft slachtoffers"

"Ik denk dat het eerder damage control wordt dan dat er echt wordt gereden om tijd te pakken", aldus Dumoulin voor de start in Nice.

Poels lijdt pijn na val, maar stapt vandaag toch op in de Tour

Ondanks een scheurtje in een rib en twee blauwe plekken op zijn longen staat Wout Poels vandaag toch aan de start van de tweede etappe van de Tour de France. De 32-jarige Poels was gisteren een van de slachtoffers van een valpartij vlak voor de finish op de natte Promenade des Anglais in Nice.

"Gisteravond spuugde hij bloed op. Hij probeert vandaag te overleven", meldt verslaggever Han Kock, die hem zojuist voor de start sprak. "Gelukkig is het niet zo'n zware rit", vertelde Poels met een knipoog, die overigens niet te zien was door zijn indrukwekkende gezichtsbescherming.

Gehavende Poels: 'Het wordt overleven'

Oud-wereldkampioen Gilbert verlaat Tour met gebroken knieschijf

Maar er is nog een uitvaller. De Belgische wielrenner Philippe Gilbert van Lotto-Soudal heeft een gebroken knieschijf opgelopen bij zijn zware valpartij in de openingsrit en gaat niet meer van start tijdens de tweede etappe. In de Ronde van Frankrijk van 2018 brak Gilbert dezelfde knieschijf bij een val in de afdaling van de Portet d'Aspet.

Degenkolb eerste uitvaller: 'Ik ben zwaar teleurgesteld'

Waar het Tourpeloton een jaar geleden aan het begin van de zesde etappe nog compleet was, zijn dit jaar na de eerste etappe al twee uitvallers genoteerd.

John Degenkolb (Lotto-Soudal) en Rafael Valls (Bahrain-McLaren) hebben de Tour al verlaten. Degenkolb kwam na een val te laat binnen met een pijnlijke knie. "Ik had gisteren heel veel pijn en ik ben zwaar teleurgesteld", aldus de Duitser.

Degenkolb eerste uitvaller in Tour: 'Ik ben zwaar teleurgesteld'

Waarheen leidt de weg?

We zijn wederom in Nice! Na de tumultueuze eerste etappe zijn vandaag de klassementsrenners aan zet. Op het menu staan namelijk al een col van de tweede en twee van de eerste categorie.

Het is dan ook niet aannemelijk dat de gele trui om de schouders van de Noor blijft. De afzink na de laatste klim is uitnodigend voor goede dalers, zoals viervoudig etappewinnaar Alaphilippe. Ook de Kazach Loetsenko en de Sloveen Mohoric zijn durfals in de afzink.

De start is rond 13.00 uur.

Tour de France etappe 2

Tony Martin als patron van de Tour is 'tekenend voor status van de ploeg'

Niet over de eindsprint, maar juist over alles wat daaraan voorafging werd nog lang nagepraat na de openingsetappe van de Tour de France. Spekgladde hellingen en afdalingen rond Nice zorgden voor een gevaarlijke wedstrijd, tientallen renners gingen tijdens de etappe een of meerdere keren onderuit.

Vijftig kilometer voor het einde nam Jumbo-Visma-renner Tony Martin het heft in handen door zijn armen te spreiden. Hij rechtte de rug op kop van het peloton en zijn gebaar liet geen ruimte voor twijfel: jongens, we doen het even rustig aan.

Tony Martin voert het peloton aan

Herman blikt vooruit: Nice verdient een vrolijk weekend

Elke dag blikt Herman van der Zandt in de Avondetappe vooruit op de etappe van morgen. En dat is dus de etappe van vandaag, want de Avondetappe was gisteren.

Herman blikt vooruit: Nice verdiende een vrolijk weekend na het drama in 2016

Geletruidrager Kristoff krijgt bijbehorend mondkapje

Alexander Kristoff kreeg na zijn ritwinst niet alleen een gele trui, maar ook een geel mondkapje.

Ritwinnaar Kristoff krijgt in teambus ook geel mondkapje

De dag van gisteren

Alexander Kristoff won gisteren in Nice de tumultueuze eerste etappe van de Tour de France. De Noor is de eerste drager van de gele trui in de 107de Ronde van Frankrijk. Cees Bol werd derde in de massasprint.

De slechte weersomstandigheden en het vele op en af rond Nice maakten de etappe gevaarlijk. Veel renners gingen onderuit of kwamen op achterstand terecht, maar de favorieten voor de eindzege liepen geen tijdverlies op.

Samenvatting etappe 1: Kristoff klopt Bol in sprint na onrustige etappe

Bienvenue à Nice, encore une fois

Welkom in Nice! Ja, we zijn nog steeds in Nice, want om 13.00 uur gaat hier ook de tweede etappe van de Tour de France van start. Een heuse bergetappe over 187 kilometer naar.. Nice.

Bij de NOS blijf je de hele dag op de hoogte. De etappe is live te volgen op televisie en via Radio Tour de France, Twitter (@NOSWielrennen), dit liveblog en bij wijze van experiment ook via WhatsApp, Telegram en Facebook Messenger.

Alexander Kristoff (r) poseert in zijn gele trui op het podium in Nice