1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS NieuwsAangepast

Geen officiële delegatie naar Winterspelen, nadrukkelijk geen boycot

Nederland stuurt geen regeringsdelegatie naar de Olympische Winterspelen in China, volgende maand. De reden voor het besluit is dat er ook geen Nederlandse toeschouwers bij aanwezig mogen zijn, laat Buitenlandse Zaken weten.

Koning Willem-Alexander maakte eerder al bekend om dezelfde reden niet naar Peking af te reizen. Dat zowel de koning als de politieke delegatie thuisblijft, heeft volgens de autoriteiten niets te maken met de diplomatieke boycot van de Winterspelen door een aantal landen.

Het thuisblijven van de diplomatieke delegatie is vandaag besloten in de ministerraad. Bij de afweging speelt ook mee dat er vanwege de pandemie amper mogelijkheid is tot overleg met de Chinese autoriteiten. In zulke gesprekken zouden Nederlandse diplomaten altijd de grote zorgen over de mensenrechtensituatie in China bespreken, laat een woordvoerder van het ministerie weten.

Boycot

Onder meer de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Canada sturen geen politieke delegatie naar de Winterspelen in Peking. De sporters uit deze landen zijn wel bij het sportevenementen aanwezig. Het doel van de boycot is volgens deze groep landen een krachtig signaal af te geven tegen de mensenrechtenschendingen in de Chinese provincie Xinjiang.

De Chinese regering noemt de boycot een lastercampagne. Peking heeft altijd stellig ontkend dat de Oeigoeren en andere moslimminderheden in Xinjiang worden onderdrukt.

Denemarken

Denemarken zal geen officiële diplomatieke delegatie naar de Olympische Winterspelen in Peking sturen vanwege mensenrechtenkwesties in het gastland, zei minister van Buitenlandse Zaken Jeppe Kofod kort nadat het Nederlandse besluit bekend was gemaakt.

"Het is geen geheim dat Denemarken erg bezorgd is over de mensenrechtensituatie in China", zei Kofod. "De regering heeft besloten dat we geen officiële afvaardiging naar de Olympische Winterspelen in China sturen."

Advertentie via Ster.nl