Het logo van de Olympische Winterspelen van 2022
NOS NieuwsAangepast

Witte Huis bevestigt: geen officiële VS-delegatie naar Winterspelen in China

De Amerikaanse regering zal geen overheidsfunctionarissen sturen naar de Olympische Winterspelen in China van 2022. Het gaat hierbij om een diplomatieke boycot, Amerikaanse sporters zullen wel gewoon afreizen naar de Spelen.

Zowel de Democraten als de Republikeinen hebben eerder aangedrongen op het boycotten van de Spelen, onder meer vanwege mensenrechtenschendingen tegen de Oeigoerse minderheid in het land. Ook mensenrechtenorganisaties roepen al langere tijd op tot een boycot van de Winterspelen.

"We kunnen niet doen alsof dit sportevenement business as usual is, terwijl er ongekende mensenrechtenschendingen plaatsvinden", zei Witte Huiswoordvoerder Psaki op een persconferentie.

CNN meldde eerder vandaag al dat Biden een diplomatieke boycot zou aankondigen.

China woest

China liet eerder vandaag weten een boycot te zullen vergelden met tegenmaatregelen. Het wegblijven van een officiële afvaardiging is een "regelrechte politieke provocatie", aldus een regeringswoordvoerder, die de mogelijke sancties niet toelichtte.

De Chinese ambassade in Washington noemde de boycot na de officiële bekendmaking "pretentieus". "Amerikaanse politici waren niet eens uitgenodigd, dus deze 'diplomatieke boycot' komt uit het niets", zegt een ambassadewoordvoerder in een mail aan persbureau Reuters.

De woordvoerder voegde hieraan toe dat het toch niemand interesseert of deze mensen wel of niet komen, en dat het verder geen impact heeft op de Spelen. Het Internationaal Olympisch Comité zegt in een verklaring de beslissing te respecteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl