NOS NieuwsAangepast

Ajax toont schaal aan hossende menigte; 'dit was beter dan de fans negeren'

Vanaf het parkeerdek van de Johan Cruijff Arena hebben de spelers van Ajax en coach Erik ten Hag zich laten toejuichen door een paar duizend fans die zich bij het stadion hadden verzameld om het kampioenschap te vieren.

De spelers toonden juichend de kampioensschaal en Ten Hag sprak de fans toe. De supporters stonden dicht op elkaar te juichen en te springen; van afstand houden was geen sprake.

De gemeente Amsterdam vroeg Ajax na een tijdje de festiviteiten te beëindigen. Dat gebeurde ook, waarna de fans vlot en zonder incidenten vertrokken.

De supporters hadden zich al tijdens de wedstrijd verzameld bij de Johan Cruijff Arena, waar Ajax de kampioenswedstrijd speelde tegen FC Emmen. De gemeente riep al vroeg tijdens de wedstrijd op niet naar het stadion te komen omdat het er met het oog op de coronamaatregelen te druk was, maar daar trokken de fans zich niets van aan.

Volgens een woordvoerder van burgemeester Halsema was het tonen van de schaal aan de menigte op het dek een spontane actie en keek de politie het even aan, waarna Ajax werd verzocht de actie te beëindigen.

Zo ging het eraan toe bij de Arena:

Ajax toont kampioensschaal aan wederom massaal toegestroomde supporters

Ajax bevestigt dat het een spontane actie van de spelers was. Volgens de club was er niets over afgesproken, maar is wel continu overleg geweest met de lokale driehoek van burgemeester, politie en Openbaar Ministerie. De club voegt eraan toe: "Wij kijken zeker naar onze verantwoordelijkheid, maar gezien de enorme hoeveelheid fans die zich buiten had verzameld was dit waarschijnlijk wel beter dan het negeren."

'Niet helemaal verantwoord'

Trainer Erik ten Hag, die enkele danspasjes maakte en de menigte via een microfoon toesprak, erkent dat de actie volgens de coronaregels "niet helemaal verantwoord" was.

"Ik ben geen expert, maar volgens mij was het beter geweest als er gewoon fans in het stadion waren toegelaten. We hebben het hele seizoen onze fans gemist maar wel hun enorme steun gevoeld. Dit wilden we ze niet onthouden."

4-0 overwinning op Emmen

Ajax werd vanmiddag voor de 35ste keer landskampioen. Toeschouwers waren niet welkom bij de kampioenswedstrijd tegen Emmen (4-0) vanwege de coronamaatregelen, maar vierden dus wel de overwinning. In de loop van de wedstrijd kwamen er steeds meer mensen naar het stadion.

Ook in de binnenstad waren fans op de been en werden fakkels afgestoken.

Na de wedstrijd vierden fans buiten het stadion feest met vlaggen en fakkels:

Fans vieren kampioenschap Ajax buiten de ArenA

De politie hield er al sterk rekening mee dat supporters de straat op zouden gaan. Daarom gold voor de omgeving van het Leidseplein een noodverordening. De politie kon daardoor preventief fouilleren, bijvoorbeeld op wapens, drank en vuurwerk. Op en bij het Leidseplein mochten mensen geen alcohol bij zich hebben. Ook de terrassen op het Leidseplein bleven gesloten.

De meeste fans in de binnenstad verzamelden zich bij de terrassen op het Rembrandtplein en het gebied op de Wallen. De politie was met veel agenten aanwezig.

Supporters mogen wel rustig feestvieren, maar ondernemers willen geen risico nemen wat betreft hun meubilair", zei een woordvoerder van een horecabelangenvereniging afgelopen week.

Politie in de Amsterdamse binnenstad

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl