Sarina Wiegman, bondscoach van de Nederlandse voetbalsters ANP
Sport en corona

Sportkoepel NOC*NSF hoopt dat niet alleen alle Nederlandse olympische sporters, maar ook hun coaches en begeleiding kunnen worden gevaccineerd voor de Olympische Spelen van Tokio.

"Sporters wel en coaches niet, dat is wel een beetje typisch Hollands", zei Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van de sportkoepel.

"Nu zitten we bijvoorbeeld in de situatie dat de voetbalsters zijn gevaccineerd, maar coach Sarina Wiegman niet. Als zij besmet zou raken, heeft dat consequenties voor het hele team. Daarom zou het heel fijn zijn als er bepaalde afspraken over gemaakt kunnen worden."

Anneke van Zanen, voorzitter van NOC*NSF ANP

NOC*NSF heeft wel goede hoop dat olympische coaches nog een prik gaan krijgen. Van Zanen benadrukte ook dat de olympische sporters dankbaar zijn dat ze gevaccineerd kunnen worden. "Ze maken zich eigenlijk een beetje zorgen dat ze anderen tekort doen. Die bescheidenheid vind ik wel mooi. Het geeft nu al een enorme rust in de voorbereiding, maar ze voelen zich er toch een beetje ongemakkelijk bij. Gelukkig gaat dit niet ten koste van wie dan ook."

Elke dag testen

Woensdag maakte de Japanse regering bekend alle olympische sporters dagelijks te willen gaan testen tijdens de Spelen, ook als ze gevaccineerd zijn.

Bovendien heerst er in het gastland veel onvrede over het doorgaan van het evenement. In Japan lopen de besmettingscijfers op, waardoor er nog meer strikte maatregelen werden afgekondigd. Over het toelaten van Japanse toeschouwers wordt pas later een besluit genomen.

STER reclame