IOC-voorzitter Thomas Bach in het National Stadium in Tokio
NOS Sport

Geen fans uit het buitenland bij Olympische Spelen in Tokio

Japan staat geen publiek uit het buitenland toe bij de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio. Dat meldt het Japanse persbureau Kyodo op basis van anonieme bronnen. De Japanners vrezen dat buitenlandse bezoekers het aantal coronabesmettingen verder doen stijgen.

Het besluit van het organisatiecomité in Tokio wordt officieel pas op 25 maart bekendgemaakt. Op die dag vertrekt de olympische vlam vanuit Fukushima richting Tokio.

Miljoen gasten

De Japanse regering had de hoop komende zomer zo'n miljoen buitenlandse gasten voor de Olympische Spelen te verwelkomen. Nu het coronavirus zich mondiaal blijft verspreiden in allerlei varianten, heeft het organisatiecomité besloten geen bezoekers uit het buitenland toe te laten.

"De Japanse overheid en het organisatiecomité zijn heel erg bang voor een vierde golf coronabesmettingen. De Japanse ziekenhuis konden de besmettingen eerder al amper aan. Daarnaast begint het vaccineren van de gemiddelde Japanner zeer waarschijnlijk pas in juni. Dus ze vinden het risico veel te groot", legt NOS-correspondent Kjeld Duits het besluit uit.

Geen publiek in Tokio: 'Meeste Japanners vinden het idioot dat Spelen doorgaan'

Het organisatiecomité van de Spelen sprak vorige week nog met vertegenwoordigers van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en het IPC (Internationaal Paralympisch Comité). Over buitenlandse bezoekers zou later deze maand meer naar buiten worden gebracht. Eind april wordt duidelijk hoeveel fans er straks maximaal op elke olympische locatie worden toegelaten.

Het nieuws over de weigering van buitenlandse bezoekers komt op het moment dat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) deze week virtueel bijeenkomt voor een vergadering. Woensdag staat de herverkiezing van voorzitter Thomas Bach op het programma.

De Olympische Spelen beginnen op vrijdag 23 juli. De Paralympics starten op 24 augustus.

Advertentie via Ster.nl