Hansballer Luc Steins in actie tegen Slovenië ANP
Sport en corona

Het zijn spannende uren voor de Nederlandse handbalmannen. Vanwege allerlei afmeldingen voor de strijd om de wereldtitel in Egypte is Oranje ineens kandidaat om op het laatste moment toegevoegd te worden aan het deelnemersveld.

"Iedereen wil. Organisatorisch zijn we klaar om af te reizen", zegt technisch directeur Monique Tijsterman van het Nederlands Handbal Verbond (NHV) over de mogelijk unieke kans.

Uitzondering

"Natuurlijk is het een dilemma of je dit wilt in deze tijd, waarin wordt opgeroepen alleen noodzakelijke reizen te maken. Voor topsport is door het kabinet echter een uitzondering gemaakt. Daar vallen wij onder. Wij kunnen gebruikmaken van de vrijstelling. Twijfels bij de spelersgroep en staf zijn er in elk geval niet."

Handballers klaar om af te reizen als het moet: 'Alles aan doen om naar WK te gaan'

Het WK in Egypte begint woensdag, vandaag dus. De Internationale Handbal Federatie (IHF) had wegens de vele onzekerheden rond de coronapandemie vooraf zes landen op de reservelijst gezet. Oranje stond op die lijst op de derde plaats.

Reserves een en twee, Noord-Macedonië en Zwitserland, zijn inmiddels al opgeroepen als vervangers van Tsjechië en de Verenigde Staten, die wegens een groot aantal coronabesmettingen zijn afgehaakt. Maar ook de selecties van Kaapverdië en Brazilië zouden getroffen zijn door het coronavirus.

En dus komt Oranje, nu als eerste vervanger, ineens serieus in beeld om in actie te komen in Egypte.

De IJslandse bondscoach Erlingur Richardsson van de Nederlandse mannen ANP

Bij de Nederlandse handbalbond is de afgelopen dagen hard gewerkt om, als er een oproep van de IHF komt, meteen in actie te kunnen komen. "Het balletje ging dinsdagavond echt rollen toen er afmeldingen voor het WK waren en je ineens beseft dat je de eerste reserve bent op de lijst van de internationale bond", zegt Tijsterman.

Gesprekken met de spelersraad en de begeleiding leverden alleen maar enthousiaste reacties op. De IJslandse bondscoach Erlingur Richardsson liet zelfs zijn geplande vlucht naar zijn thuisland cancelen. De animo om alsnog naar het WK te gaan is enorm, verzekert Tijsterman.

"De Nederlandse mannen konden zich niet plaatsen voor dit WK, terwijl we tegen Oostenrijk in de wegens corona geschrapte play-offs wel degelijk een reële kans hadden. Als we dan alsnog mogen, zou dat geweldig zijn."

De Nederlandse mannen keerden afgelopen maandag terug uit Slovenië, waar ze zondag verrassend in de EK-kwalificatie een gelijkspel uit het vuur sleepten tegen het topland in het handbal. Tijsterman: "De spelers zijn vandaag (woensdag, red.) op corona getest. Een deel van de spelersgroep is op sportcentrum Papendal getest, anderen hebben dat thuis laten doen."

Duimen draaien

De bond heeft al opties genomen op plaatsen tijdens een vlucht donderdag naar Egypte. "En zelfs al we pas donderdagavond groen licht krijgen, zijn er mogelijkheden om vrijdag alsnog af te reizen. Er is door de IHF geen deadline gesteld. We zitten in de wachtstand, maar we zijn klaar om snel te handelen. Het is nu duimendraaien."

STER reclame