De Nederlandse handballers vieren het punt in Slovenië met een groepsfoto ANP
Sport en corona

Het zou een ongekende verrassing zijn, maar deelname van de Nederlandse mannenploeg aan het wereldkampioenschap handbal, dat woensdag begint in Egypte, komt toch echt steeds dichterbij. Oranje is nu de eerste reserve om aan het WK deel te nemen.

Dat zit zo: de internationale handbalfederatie (IHF) heeft vanwege alle onzekerheden rond de coronapandemie zes landen aangewezen als reserves, gebaseerd op de prestaties op het EK 2020, waar Nederland als zeventiende eindigde. Als een land wegens te veel coronabesmettingen niet kan deelnemen, wordt de eerstvolgende reserve opgeroepen.

Derde reserve

Nederland was derde reserve, achter Noord-Macedonië en Zwitserland. Die twee landen zijn echter al door de IHF opgeroepen als vervangers van respectievelijk Tsjechië en, zo werd dinsdagavond laat bekend, de Verenigde Staten. Omdat de Tsjechische en Amerikaanse ploegen te veel coronagevallen hebben.

We zijn bereid om deel te nemen als we in aanmerking komen.

Monique Tijsterman, technisch directeur van de handbalbond

Nu is Nederland dus de eerstvolgende. En ook Brazilië heeft al aangegeven problemen te hebben, nadat liefst zeven betrokkenen bij de nationale ploeg positief zijn getest op het coronavirus.

Oranje wacht de ontwikkelingen met spanning af, laat technisch directeur Monique Tijsterman van de handbalbond desgevraagd weten. "We hebben de IHF aangegeven dat we bereid zijn om deel te nemen als we in aanmerking komen."

"De spelers zijn daarvan uiteraard ook op de hoogte. Wanneer we een seintje krijgen van de IHF gaan we alles in werking stellen."

Het protocol om deel te nemen en naar Egypte af te reizen, kan volgens Tijsterman "redelijk snel" in werking worden gesteld. "We moeten nog een aantal punten afvinken. We spreken woensdagochtend intern verder over deze situatie."

Mogelijk tweede WK ooit

Mocht Oranje alsnog een ticket toegewezen krijgen, dan zou het de tweede WK-deelname in de geschiedenis zijn na het debuut op de eindronde van 1961 in West-Duitsland. In januari 2020 deed de Nederlandse mannenploeg voor het eerst mee aan een Europees kampioenschap.

Oranje liep kwalificatie voor dit WK mis, omdat de Europese play-offs voor de eindronde werden geschrapt. Teams werden aangewezen op basis van de eindrangschikking van het EK. Daarop werd de tegenstander in de play-offs, Oostenrijk, achtste.

STER reclame