NOS VoetbalAangepast

Rutte: 'Eredivisie, eerste divisie en Papendal kunnen op huidige voet door'

Rutte: 'Eredivisie, eerste divisie en Papendal kunnen op huidige voet door'

De amateurcompetities worden de komende vier weken stilgelegd in de strijd tegen het coronavirus, maar een groot deel van de topsport blijft bij de nieuwe maatregelen van het kabinet buiten schot.

"Op Papendal en andere locaties kunnen topsporters blijven trainen. Ook het betaald voetbal in de eerste divisie en eredivisie kan op de huidige voet door. Dus zonder publiek", zei premier Mark Rutte dinsdagavond tijdens een persconferentie.

De beslissing om sportwedstrijden zonder publiek te spelen werd eind september genomen. Die maatregel gold aanvankelijk voor drie weken, maar wordt nu door het kabinet verlengd.

De eredivisie gaat komend weekend wel door, zonder publiek op de tribunes

Over de amateursport zei Rutte het volgende: "Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar kunnen in teamverband blijven sporten, maar competities worden stilgelegd om het aantal reisbewegingen en sociale contacten te verminderen. Voor boven de 18: individueel sporten blijft mogelijk, ook in de sportschool."

KNVB: grote zorgen

In teamverband sporten mag dus niet meer als je ouder dan 18 bent. En dat baart de KNVB grote zorgen. "Het amateurvoetbal is duidelijk geen brandhaard gebleken daar de meeste besmettingen thuis, op het werk en bij vrienden en familie plaatsvinden", schrijft de voetbalbond in een persbericht.

De KNVB stipt aan dat sporten "aantoonbaar een goede invloed op de weerstand en gezondheid van mensen heeft. Daarnaast biedt het een gezonde uitlaatklep voor met name de jeugd die in deze tijd weinig kanten op kan."

De voetbalbond snapt naar eigen zeggen de noodzaak voor maatregelen, maar roept het kabinet op de voordelen die sporten biedt niet uit het oog te verliezen.

Advertentie via Ster.nl