NOS Nieuws Binnenland Politiek Aangepast

Mondkapjes worden verplicht, gedeeltelijke lockdown, voorlopig voor vier weken

 • Premier Rutte en minister De Jonge spreken van een 'gedeeltelijke lockdown'.
 • De horeca gaat vier weken dicht. Sporten wordt beperkt voor volwassenen. Er komt een mondkapjesplicht voor publieke binnenruimtes.
 • Het kabinet heeft een 'road map' of routekaart geïntroduceerd met toekomstige maatregelen.
 • De persconferentie is inmiddels afgelopen. Morgen is er een briefing van het RIVM en een debat in de Tweede Kamer.
Liveblog gesloten
 • Einde

  Tot zover het liveblog rond de persconferentie van het kabinet. Je kunt al het andere coronanieuws blijven volgen in ons andere liveblog. Een overzicht van alle maatregelen vind je hier.

 • Hier kun je de samenvatting van de persconferentie terugkijken:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Hamer om coronavirus mee plat te slaan, moet groot genoeg zijn'
 • De persconferentie is afgelopen, morgen technische briefing en Kamerdebat

  Ook het vragengedeelte waar journalisten al hun vragen kunnen stellen is nu afgelopen. De persconferentie is beëindigd. Morgen debatteert de Tweede Kamer over de maatregelen. Eerst is er nog een technische briefing door het RIVM.

  De technische briefing wordt live uitgezonden vanaf 9.30 uur op NPO1 en op NPO Politiek.

  Het Kamerdebat is vanaf 15.00 uur in zijn geheel te volgen via nos.nl en NPO Politiek.

 • 'Horecamedewerkers pieken in de teststraat'

  De Jonge zegt dat het aantal horecamedewerkers dat positief wordt getest nogal hoog is. "Zij pieken in de teststraat", zegt hij. Ook worden veel thuisbesmettingen veroorzaakt door mensen die besmet zijn geraakt in de horeca. Zo kunnen twee personen die samen aan de bar hebben gehangen thuis allebei hun hele gezin aansteken, schetst De Jonge. De horecamaatregel is er om dit soort bewegingen en ook bewegingen van en naar horecagelegenheden tegen te gaan.

 • Rutte: dit is misschien nog iets steviger dan OMT had voorgesteld

  Rutte zegt dat de optelsom van de maatregelen die het kabinet nu neemt "hetzelfde of misschien wel iets steviger is" dan het OMT, het Outbreak Management Team, had geadviseerd.

  De handhaving wordt aangescherpt, zegt Rutte. Dat moet voor een betere naleving zorgen. Maar ook het feit dat mensen zich realiseren dat voor henzelf of hun naasten de reguliere gezondheidszorg in gevaar komt.

 • 'Supermarkten kunnen gesloten worden'

  Als het vanaf morgenavond 22.00 uur in bepaalde supermarkten toch "een rommeltje" wordt, dan kunnen deze supermarkten gesloten worden, zegt Rutte. Hij vergelijkt dit met hoe het tot nu toe ging in de horeca. "Helaas gaan ze nu helemaal dicht, maar daar is ook regelmatig een zaak gesloten", zegt hij.

  Rutte vindt het vreselijk dat medewerkers van supermarkten te maken krijgen met agressie als zij klanten aanspreken op het naleven van de regels die gelden in hun winkel.

 • De Jonge: er lopen al verschillende doelgroepencampagnes

  De Jonge zegt dat er al verschillende voorlichtingscampagnes in verschillende talen lopen over het coronavirus en de maatregelen. De Jonge: "Normaal zeggen we: leer eerst maar Nederlands. Maar nu vinden we het vooral belangrijk dat mensen de maatregelen kennen."

  Ook lokaal worden er verschillende campagnes gericht op migranten en andere doelgroepen die speciale voorlichting nodig hebben, zegt De Jonge.

 • De Jonge: aanvullende maatregelen kunnen nog steeds nodig zijn

  De Jonge zegt dat de maatregelen die in de routekaart staan nog steeds aangevuld kunnen worden met extra maatregelen. "Dat kan nodig zijn", zegt hij. "Maar de hamer die we nu uit de kast halen moet eerst even zijn werk kunnen doen".

  Als de besmettingen inderdaad weer gaan teruglopen kan weer teruggegaan worden naar regionale maatregelen, zegt hij.

 • Maatregelen op een rij

  Lees hier op de pagina van de Rijksoverheid de nieuwe maatregelen op een rij. Waar het kabinet eerder dit jaar sprak van een "intelligente lockdown", worden de maatregelen nu een "gedeeltelijke lockdown" genoemd.

  Ook de routekaart staat inmiddels online.

 • 'Als we dit allemaal doen, kunnen we snel weer terug naar een normaler leven'

  Rutte verwacht dat als iedereen zich de komende weken aan de nieuwe maatregelen houdt, we dan redelijk snel weer naar een normaler leven kunnen.

  Maar de echte oplossing laat nog tot zeker tot 2021 op zich wachten, zegt Rutte. Want het vaccin is nu nog een "vogel in de lucht".

 • Rutte: 'alcoholklok' want te veel mensen houden zich niet aan de regels

  De beperkende maatregelen "met handhaving" moet ervoor zorgen dat mensen minder contacten met elkaar hebben en dat het aantal besmettingen afneemt. "Te veel mensen houden zich niet aan de maatregelen", zegt Rutte. Het kabinet wilde niet aan een avondklok. "Maar dus wel aan een alcoholklok", zegt hij.

  Hij zou graag wat meer mensen in praatprogramma's op televisie willen zien die zeggen "het gaat echt niet goed met het virus", zegt hij. "Maar goed, ik ga daar niet over."

  Rutte kondigt aan dat er meer gehandhaafd zal gaan worden. Hij vindt dat er met deze maatregelen veel onduidelijkheid wordt weggenomen. De laatste tijd was er regelmatig kritiek te horen van mensen, organisaties, bedrijven en politici die de maatregelen te verwarrend vonden.

 • De Jonge: sluiten verpleeghuizen heeft veel verdriet gebracht

  De Jonge zegt dat bezoek aan verpleeghuizen mogelijk moet blijven. Naar de tijd dat mensen niemand meer konden ontmoeten willen we niet terug, zegt hij.

 • Maatregelen voor vier weken, routekaart moet aanpak kabinet voorspelbaar maken

  De aangekondigde routekaart moet de maatregelen die nodig zijn voorspelbaar maken, zegt De Jonge. "We zitten op die routekaart op het hoogste niveau: zeer ernstig", zegt De Jonge. "We zullen dit vier weken vol moeten houden, maar we maken over twee weken de balans op." Dan volgen er mogelijk meer maatregelen. Een versoepeling wordt door het kabinet voorlopig niet verwacht.

  Rutte zegt over het tekort aan testen: "We zijn het been nu aan het bijtrekken." Hij wil daarmee zeggen dat er toch steeds iets meer getest wordt. Wat betreft het bron- en contactonderzoek zegt Rutte dat dat "in deze fase bijna onmogelijk is". Er zijn te veel besmettingen voor de GGD's om de oorzaken op te sporen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Jonge: 'Vier weken gedeeltelijke lockdown'
 • De Jonge: aantal besmettingen moet dalen

  "Als we nu niets doen dan verdubbelen de cijfers de komende weken zich nogmaals", zegt minister De Jonge. "We kunnen de mensen in de zorg niet vragen te blijven dweilen als we zelf de kraan laten openstaan."

  De Jonge zegt dat door minder bewegingen en minder contacten tussen mensen het aantal besmettingen echt omlaag moet gaan.

 • Mondkapjes in publieke binnenruimtes worden verplicht

  Voor de publieke binnenruimtes bereidt het kabinet een mondkapjesplicht voor. Die gaat gelden voor iedereen vanaf 13 jaar. Dat geldt ook in het onderwijs, vanaf het middelbaar onderwijs. Zolang dat juridisch nog niet geregeld is, geldt een dringend advies.

  Dit moet de discussie over mondkapjes "voor eens en altijd beslechten", aldus Rutte.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: niet-medische mondkapjes verplicht in publieke binnenruimtes