Bloemendaal viert de winst van de EHL in 2018
NOS Sport

Uitgestelde Euro Hockey League in Amstelveen alsnog afgelast

De finaleweek van de Euro Hockey League, die van 14 tot en met 18 oktober gespeeld zou worden in Amstelveen, gaat niet door. De organisatie heeft het evenement, dat oorspronkelijk in april zou plaatsvinden, afgelast vanwege de ontwikkelingen rondom het coronavirus.

"Uiteindelijk bleek het gewoon te moeilijk om te garanderen dat we een toernooi konden organiseren in een veilige omgeving" zegt EHL-voorzitter Hans-Erik Tuijt, die eigenlijk pas op 1 september een definitief besluit zou nemen. Om te voorkomen dat sommige teams en hun supporters door de huidige omstandigheden niet af konden reizen naar Amstelveen is er nu al een streep gezet door het Europese hockeytoernooi.

De vrouwen van Amsterdam en Den Bosch en de mannen van Bloemendaal en Kampong zaten nog in het toernooi. Behalve hun kans op een Europese prijs zien zij ook een primeur in rook op gaan. Het zou dit jaar voor het eerst zijn dat de mannen en de vrouwen de eindfase van hun toernooi om de Europese clubtitel in hetzelfde weekeinde en op dezelfde locatie afwerken.

De vrouwen van Amsterdam wonnen vorig jaar de laatste editie van de EHCC, de Europa Cup voor vrouwen. Dat toernooi is inmiddels opgegaan in de Euro Hockey League.

Europa Cup Hockey: Amsterdam-Real Sociedad

Door de verschuiving in het toernooi van dit jaar, is voor komend seizoen eenmalig een nieuwe toernooi-opzet bedacht. De eerste ronde van de EHL voor de mannen, die normaal gesproken in oktober plaatsvindt, vervalt in de editie 2020/2021. Uit deze ronde plaatsen normaal gesproken vier clubs zich voor de kwartfinales, waarvoor de landskampioenen van Nederland, België, Duitsland en Spanje al rechtstreeks geplaatst zijn.

In plaats daarvan vinden rond Pasen 2021 nu drie toernooien plaats: top-12 mannen, top-8 vrouwen en de EHL Cup voor lager genoteerde ploegen bij de mannen.

Bij de top-12, waar Bloemendaal en Kampong door het afgelasten van de editie 2019/2020 aan mee zullen doen, hebben de nummers 1 van de vier beste landen (Nederland, Duitsland, België, Spanje) in de achtste finales een bye. Landskampioen Bloemendaal stroomt daardoor in vanaf tweede ronde. Bij de vrouwen behouden de twee Nederlandse ploegen dit dit jaar zouden meedoen, Amsterdam en Den Bosch, hun plaats voor de editie van volgend jaar.

Kampong plaatste zich voor de kwartfinales van de editie van dit jaar door in oktober in de achtste finales af te rekenen met het Belgische Herakles. Bekijk hier de samenvatting.

Kampong heeft geen kind aan Herakles in EHL

De heren van Den Bosch stonden op 21 april 2020, toen de hoofdklasse werd beëindigd, tweede achter Bloemendaal. Zij mogen daardoor deelnemen aan de EHL Cup.

De toernooien voor de mannen zijn gepland van 31 maar t/m 5 april op een nog onbekende locatie. De vrouwen spelen hun toernooi van 1 april tot en met 5 april.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl