NOS Sport

Ongeloof en woede bij paardensportbond om coronaregels: 'Er is nul risico'

Paardensportbond boos: 'We zijn een sport met nul risico op besmetting'

Emile Hendrix, bestuurslid van de nationale paardensportfederatie KNHS en voormalig topruiter, is teleurgesteld en boos, omdat de paardensport in Nederland nog altijd stilligt vanwege het coronavirus. "We lopen een achterstand op ten opzichte van het buitenland."

In Duitsland is er dit weekend een eventing- en endurancewedstrijd en volgende week gaan de eerste springpaarden van start in Saint-Tropez, maar in Nederland zijn wedstrijden tot 1 september nog verboden.

Ondanks dat voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg van sportkoepel NOC*NSF woensdag zei dat er in de buitensporten veel ruimte zit, werd de paardensector, tot ergernis van Hendrix, buiten beschouwing gelaten.

Pro Shots
Springruiter Jeroen Dubbeldam in actie tijdens Jumping Amsterdam dit jaar

"We laten tijdens oefenparcoursen zien dat onze sport überhaupt niet ter discussie zou kunnen staan", begint Hendrix zijn pleidooi. "We volgen alle protocollen die er zijn en social distancing is absoluut geen probleem voor ons. Zelfs als we drie meter afstand van elkaar zouden moeten houden, is dat nog geen probleem."

"Daarnaast zijn we in de buitenlucht en is het geen contactsport", gaat Hendrix verder. "We zijn een sport met nul risico op besmetting en hebben daarom alle reden om zo snel mogelijk los te gaan."

1 miljoen euro verlies

Hendrix benadrukt dat het niet mogen organiseren van wedstrijden grote economische gevolgen heeft voor de paardensector. "Als het zo doorgaat, loopt bijvoorbeeld de KNHS tegen een verlies aan van 1 miljoen euro."

"De sport brengt veel bedrijvigheid, prijzengeld, maar ook veel handel met zich mee", legt Hendrix uit. "Voor de hele breedte van de paardensector is het van belang dat de sport weer op gang komt."

Het is nu echt tijd om met de vuist op tafel te slaan.

Emile Hendrix

De vaste lasten in de paardensport zijn het hele jaar door hoog, terwijl er de laatste maanden bijna geen inkomsten waren, volgens Hendrix. "Als je een sportstal hebt en je rijdt nationaal en internationaal wedstrijden, dan kost dat 20 tot 25 duizend euro per paard op jaarbasis."

Hendrix roept iedereen in de paardensport op om op de barricade te klimmen. "Ik vind het kwalijk dat alle sporten over één kam worden geschoren. Ik geloof dat maatwerk hier op z'n plaats is. Je kunt niet elke sport en elk evenement met elkaar vergelijken. Het is nu echt tijd om met de vuist op tafel te slaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl