NOS Voetbal

Premier League gaat verder, maar Roords Arsenal is klaar: 'Het is gewoon zo'

Seizoen Roord zit erop, terwijl mannen weer beginnen: 'Het is gewoon zo'

Vlak voor het wereldkampioenschap van vorige zomer was Jill Roord er helemaal klaar mee. Weg met dat rugnummer 12! Hoezo de ideale nummer twaalf? Roord had er geen boodschap aan. En dus vroeg ze om nummer 19.

Prompt besliste ze met dat nummer achter op het shirt het eerste groepsduel met Nieuw-Zeeland. De WK-finale was haar 48ste interland. De 3-3 voor lege tribunes in het vriendschappelijke duel met Frankrijk op 10 maart was haar 55ste cap.

Na het WK, waar Nederland in de eindstrijd met 2-0 moest buigen voor de Verenigde Staten, sloot de 22-jarige Oldenzaalse zich aan bij de succesvolle Nederlandse kolonie van Arsenal. Met Vivianne Miedema en Daniëlle van de Donk maakte de Londense club nog kans op titelprolongatie.

Tot de coronacrisis een streep zette door haar olympische droom en die van de Engelse titel. Voorlopig.

Pro Shots
Jill Roord viert haar beslissende treffer in het WK-duel met Nieuw-Zeeland (1-0)

De Olympische Spelen staan nu voor 2021 op het programma, maar de kans op het kampioenschap in de Premier League voor vrouwen (Women's Super League) komt niet meer terug,

"Natuurlijk baal ik, maar ik had het wel zien aankomen", stelt Roord nuchter. "Het is vooral zonde, omdat er nog zo veel mogelijk was geweest. Nu zijn we als derde geëindigd. Maar er is zo veel aan de hand in de wereld, dat het waarschijnlijk wel de juiste beslissing was."

'Wij wilden doorvoetballen'

Voor Roord is het zuur. Met 23 competitiewedstrijden, waarvan 18 in de basis, speelde ze op drie speelsters na de meeste duels van alle voetbalsters in de Women's Super League.

"Toen de crisis uitbrak, wilde ik per se de competitie uitspelen. Wij hebben als speelsters ook gezegd dat we graag willen doorvoetballen, maar dan wel met voldoende voorbereiding", vertelt Roord. "Maar in de afgelopen weken is het zo'n bende en chaos geworden, met al die regels. Toen vroeg ik me wel af: hoe leuk is het eigenlijk om nog te spelen? "

Pro Shots
Jill Roord (staand, vierde van links), Vivianne Miedema (staan, derde van links) en Daniëlle van de Donk (zittend midden) met Arsenal

Toen de competitie op 23 februari gestaakt werd, was haar ploeg in een driestrijd verwikkeld met Manchester City (40 punten uit 16 duels) en Chelsea (39 punten uit 15 duels). Arsenal is met 36 punten uit 15 duels de nummer drie.

Arsenal verloor drie van de vier onderlinge duels en dreigt nu overal naast te grijpen. Berustend: "Ach, het is oké."

Champions League

Opvallend genoeg gaan de Premier League (17 juni) en ook het tweede niveau (20 juni) bij de mannen binnenkort wel weer gewoon van start.

"Dat is toch het verschil tussen mannen- en vrouwenvoetbal. Bij de mannen komt heel veel geld kijken, dus dat móét doorgaan. Bij de vrouwen is dat minder. Ik kan daar wel wat van vinden, maar het is gewoon zo."

Pro Shots
Jill Roord maakt voor de coronapandemie een selfie met Arsenal-fans

De laatste weken heeft Roord thuis in Twente individueel getraind. Elke maandag had ze via een videoconferentie contact met haar ploeggenoten.

En hoewel de competitie niet zal worden uitgespeeld, heeft Roord toch een doel: de kwartfinale van de Champions League tegen Paris Saint-Germain. Al is het nog onduidelijk wanneer dat die afgewerkt kan worden.

"Die beslissing wordt op 17 juni genomen", weet Roord, die tot die tijd vakantie heeft gekregen. "Op 1 juli moet ik me weer melden in Engeland. Ik zal dan eerst in quarantaine moeten. En dan gaan we toewerken naar die Champions League in augustus of september."

Hoe belangrijk voetbal ook is voor haar, Roord kan het spel wel relativeren. "Het belangrijkste is dat we het leven weer oppakken en dan ook weer gaan voetballen. Dat is stap één denk ik."

In 2018 maakte Rivkah op het Veld een portret van Jill Roord en haar vader René Roord, oud-voetballer van onder meer FC Twente.

In De Voetsporen: René en Jill Roord

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl