Gian Piero Gasperini langs de lijn tijdens het Champions League-duel Valencia-Atalanta EPA
Sport en corona

Trainer Gian Piero Gasperini van Atalanta Bergamo was besmet met het coronavirus toen hij op 10 maart op de bank zat bij het Champions League-duel met Valencia. Dat onthult de 62-jarige Italiaan in een interview met La Gazzetta dello Sport.

"Ik voelde me de dag voor de wedstrijd al ziek, en op de dag zelf werd het nog erger", zegt Gasperini. "Als je naar de foto's van de wedstrijd kijkt, zie je dat ik er niet goed uitzag op de bank."

De wedstrijd in de achtste finales in het Mestalla-stadion in Valencia werd vanwege de dreigende pandemie zonder publiek gespeeld. Atalanta won met 4-3, nadat de eerste wedstrijd al een 4-1 zege had opgeleverd.

Die eerste wedstrijd, op 19 februari voor ruim 40.000 toeschouwers in Milaan, wordt gezien als belangrijke oorzaak voor de verspreiding van het coronavirus in de regio Lombarije. De burgemeester van Bergamo sprak van een 'biologische bom'.

Oorlogsgebied

Gasperini hoorde pas anderhalve week geleden na een test dat hij covid-19 onder de leden heeft gehad. De dagen na de bewuste wedstrijd had hij geen koorts, maar hij voelde zich wel beroerd en sliep slecht.

"Iedere twee minuten hoorde ik een ambulance langs ons trainingscomplex rijden, dat vlak bij een ziekenhuis ligt. Het leek wel een oorlogsgebied. Wat zou er met me gebeuren als ik naar het ziekenhuis ga, vroeg ik me af. Maar ik hield mezelf voor dat ik niet kon gaan, omdat ik het te druk had."

Atalanta-speler Hans Hateboer (r) in duel met Carlos Soler voor de lege tribunes in Valencia EPA

De trainer kreeg ook te maken met reuk- en smaakverlies, een van de symptomen van corona. "De dag na de wedstrijd kregen we een maaltijd en een goede fles Dom Pérignon van een Michelin-kok die fan is van Atalanta. De champagne smaakte naar water en het eten naar brood."

Pijn van Bergamo

De Serie A wordt volgens planning op 20 juni hervat. Hoewel Italië zwaar is getroffen door het coronavirus, is dat volgens Gasperini een goed idee. "Atalanta kan Bergamo helpen om weer op de been te komen. De pijn van Bergamo zal ons kracht geven."

Atalanta, de club van Marten de Roon en Hans Hateboer, staat momenteel op de vierde plaats. "Ons sportieve hoogtepunt is samengevallen met de grootste pijn van de stad. Het zal nog jaren duren voor we echt begrijpen wat hier is gebeurd", zegt Gasperini.

STER reclame