Liverpool-aanvoerder Virgil van Dijk probeert zijn ploeg op scherp te zetten tegen Atlético Pro Shots
Sport en corona

De Champions League-wedstrijd tussen Liverpool-Atlético Madrid op 11 maart heeft mogelijk aan 41 mensen het leven gekost. Hun besmetting met het coronavirus zou terug te leiden zijn naar stadion Anfield.

Dat schrijft The Times op basis van berekeningen van het Imperial College London en de University of Oxford. "Een week later was de grote verspreiding van het virus in Engeland. Modellen laten zien dat 25 tot 35 dagen later er 41 extra doden waren in nabijgelegen ziekenhuizen."

50.000 toeschouwers en slechts een elleboogje

Ruim 50.000 voetbalfans zaten op de tribunes om de return van Liverpool in de achtste finales van de Champions League tegen Atlético bij te wonen. Zij zagen de Spanjaarden na verlenging met 3-2 winnen.

De trainers Jürgen Klopp en Diego Simeone gaven elkaar voor de wedstrijd een 'elleboogje' in plaats van een handdruk, maar verder waren er amper beschermende maatregelen genomen. De Britse overheid zag daartoe geen aanleiding.

Diego Simeone en Jürgen Klopp AFP

In Spanje waren toen al beperkende maatregelen van kracht vanwege het coronavirus, toch reisden er zo'n 3.000 supporters van Madrid naar Engeland. Drie dagen later ging Spanje in een lockdown, Groot-Brittannië volgde pas tien dagen erna.

Ook het duel tussen de Italiaanse club Atalanta en het Spaanse Valencia, op 19 februari in Milaan, wordt gezien als een 'superverspreider' van het coronavirus, maar dan in Lombardije.

'Past in beeld dat Britse regering traag reageerde op crisis'

STER reclame