Sport en corona
FC Utrecht-advocaat: 'KNVB besloot te vroeg de competitie te staken' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Het is een document waar je u tegen zegt, het schrijven dat FC Utrecht naar de UEFA heeft gestuurd om alsnog Europa in te mogen. In een dik dossier zet de club zijn bezwaren uiteen tegen het in hun ogen vroegtijdig genomen besluit de KNVB-beker niet te spelen. "Ik vind dat wij een zeer goede zaak hebben", zegt FC Utrecht-advocaat Frans de Weger.

Hoe zat het ook alweer? FC Utrecht was een voornaam slachtoffer van het besluit van de KNVB de eredivisie en het KNVB-bekertoernooi niet af te maken. De club greep op twee fronten naast een plaatsbewijs voor de Europa League: in het ene geval kreeg Willem II de voorkeur, in het andere Feyenoord.

Op drie punten getoetst

Stap 1 in het Utrechtse strijdplan om alsnog een ticket te krijgen, overleg met de KNVB, leverde niks op. En dus was het tijd voor stap 2, bezwaar aantekenen bij Europese voetbalbond. Die gaat het besluit van de KNVB op drie punten toetsen.

FC Utrecht-spelers bedanken het publiek Pro Shots

"Ze kijken in de eerste plaats of de beker rechtmatig is stopgezet", aldus De Weger, een van de twee advocaten die FC Utrecht op de zaak heeft gezet. "Explore all options staat duidelijk in de UEFA-reglementen. Wij vinden dat dit niet is gebeurd."

Bekerfinale op Bonaire

"Wij vinden het jammer dat er niet gekeken is naar het spelen van de bekerfinale net over de grens met Duitsland", vult collega Jeroen Bedaux aan. "Je zou 'm ook misschien op Bonaire kunnen spelen. Dan heb je geen risico's op supporters, maar is het wel op Nederlands grondgebied."

FC Utrecht-eigenaar Frans van Seumeren vindt dat de bekerfinale "bij het grofvuil is gezet":

Utrecht-eigenaar Van Seumeren: 'Bekerfinale is bij het grofvuil gezet'

De UEFA kijkt verder of de verdeling van de Europese tickets op transparante en objectie wijze gebeurd is - FC Utrecht vindt van niet - en naar de publieke perceptie. Oftewel: wat vindt het volk ervan? Of eigenlijk het volk en enkele grote voetbalnamen.

De Weger: "Wij vinden dat de publieke opinie negatief is, men vindt dat de bekerfinale gespeeld had moeten worden. Daarbij verwijzen we naar online polls en verklaringen van Louis van Gaal, Willem van Hanegem en noem maar op."

Het advocatenduo heeft vertrouwen in een goede afloop. "De datum dat wij antwoord krijgen, is al naar achteren verschoven", zegt De Weger. "Dus je ziet en voelt dat er beweging is ten gunste van FC Utrecht. Ik geef ons wel degelijk een goede kans."

KNVB volgde UEFA-richtlijnen

Jacco Swart, managing director van European Leagues, de belangenbehartiger van 35 Europese competities, is minder optimistisch. "De KNVB heeft de richtlijnen van de UEFA voor het beëindigen van de competitie gevolgd", oordeelt Swart.

European Leagues-directeur Swart over FC Utrecht: 'Onmogelijke situatie'

"Ze hebben de voorkeur gegeven aan de ranglijst in de competitie boven de prestaties in de bekercompetities bij het verdelen van de Europese plekken. Dat hebben ze keurig gedaan", vervolgt Swart, wiens European Leagues ook de eredivisie vertegenwoordigt.

Swart: "FC Utrecht wil graag dat de bekerfinale alsnog gespeeld wordt. Wat daarvoor belangrijk is, is de inschrijfdatum voor de Europese competities van volgend seizoen. Die staat op dit moment op begin (3, red.) augustus. Het feit dat er in Nederland tot 1 september geen wedstrijden mogen worden gespeeld maakt dit tot een onmogelijke situatie voor FC Utrecht."

Niet in steen gebeiteld

De datum waarvan de KNVB uitging, 3 augustus, is volgens Utrecht echter een voorlopige datum. Dat blijkt volgens de advocaten van de club uit een brief die UEFA stuurde aan Lyon, dat in een vergelijkbare situatie zit. "Daarin staat heel duidelijk dat het een voorlopige datum is, niet officieel. Dat voedt de gedachte dat die datum waarschijnlijk gaat opschuiven."

KNVB-directeur Eric Gudde gaf vorige week zondag nog aan dat de bekerfinale "hooguit een galaduel" wordt:

Gudde: 'Bekerfinale hooguit een galaduel, niet voor een Europees ticket'

Swart erkent dat de inschrijfdatum niet in steen gebeiteld staat. "Maar een maand opschuiven lijkt mij heel onwaarschijnlijk. Op dat moment wordt het probleem om voor volgend seizoen met een fatsoenlijke wedstrijdplanning te komen zo groot, dat ik dat niet snel zie gebeuren."

CAS laatste strohalm

FC Utrecht denkt echter aan enkele weken uitstel genoeg te hebben. De KNVB heeft plannen om in augustus weer serieuze oefenwedstrijden te laten spelen. Dan moet een bekerfinale ook kunnen, zo is de gedachte in de Galgenwaard.

En anders biedt een gang naar het CAS, het Europese hof voor sportrechtspraak, - stap 3 van het Utrechtse strijdplan - wellicht nog uitkomst. De Weger: "Daarna houdt het echt wel een beetje op."

STER reclame