Denzel Dumfries (l) en Sam Lammers van PSV ANP
Sport en corona

PSV en de spelersraad hebben overeenstemming bereikt over een tijdelijke verlaging van de spelerssalarissen. Dat heeft de club dinsdag bekendgemaakt.

Het onlangs tot stand gekomen advies van de werkgeversorganisatie (FBO) en de spelersvakbonden (VVCS, ProProf) vormt de basis van de afspraken die zijn gemaakt. Die partijen bespraken twee weken geleden een potentiรซle salarisvermindering. Als alle clubs in dat voorstel zouden meegaan, levert dat volgens schattingen een jaarlijkse besparing van circa 35 miljoen euro op.

De salarisverlaging moet de clubs helpen om de (financiรซle) gevolgen van het coronavirus het hoofd te kunnen bieden. Hoeveel geld PSV met de overeenkomst bespaart, is onbekend.

"Dat er iets moest gebeuren, is duidelijk", zegt aanvoerder Denzel Dumfries op de website van de Eindhovenaren. "Het is een uitzonderlijke situatie waarin we leven en we snappen dat we mee moeten denken. Wij vonden het cruciaal dat iedereen in de groep erachter zou staan en dat is gelukt. Ik ben er trots op dat dit is gelukt."

Begrip

Algemeen directeur Toon Gerbrands is meer dan tevreden met het resultaat van het overleg. "Dit is een complexe situatie. Het is niet leuk om een dergelijk verzoek te doen, maar de uitkomst leert dat er begrip is."

Toon Gerbrands gaf vorige week in een interview met de NOS al aan dat een akkoord met de spelers niet ver weg was.

Gerbrands haalt schouders op: 'Ik snap het soms niet meer goed'

De directie van PSV had eerder al aangegeven zelf twintig procent salaris in te leveren. Mocht er tot het einde van het jaar in de eredivisie door het coronavirus niet met publiek gevoetbald kunnen worden, dan kost PSV dat 12 tot 14 miljoen euro.

Eerder bereikten onder andere ook Heracles, Sparta en FC Groningen een akkoord over salarisverlaging.

STER reclame