Van der Poel in actie op de mountainbike EPA
Sport en corona

De internationale wielerunie (UCI) heeft de termijn voor olympische kwalificatie voor onder meer het mountainbiken verlengd. Dat betekent dat de Nederlandse mountainbikers nog aan de bak moeten om de twee startplekken bij de mannen en de vrouwen veilig te stellen.

Door de coronacrisis kon er dit seizoen nog geen wereldbeker verreden worden, maar de UCI denkt dat de mountainbikers in september weer kunnen fietsen. De eerste wereldbeker van het seizoen zal op 5 september plaatsvinden in het Zwitserse Lenzerheide. De laatste staat gepland voor eind oktober in het Portugese Lousa. Bij de laatste drie van de zes races staan dubbele manches gepland.

De geschrapte WK crosscountry, die in juni in het Duitse Albstadt verreden zouden worden, vinden nu tegelijkertijd met de WK downhill van 5 tot en met 11 oktober plaats in het Oostenrijkse Leogang.

De nieuwe mountainbikekalender

5-6 september Lenzerheide, Zwitserland
12-13 september Val di Sole, Italië
19-20 september Les Gets, Frankrijk
29 september-4 oktober Nove Mesto na Morave, Tsjechië (2 manches)
15-18 oktober Maribor, Slovenië (2 manches)
29 oktober-1 november Lousa, Portugal (2 manches)

De nieuwe kalender stelt Mathieu van der Poel voor een lastige keuze. Hij heeft aangegeven dat Parijs-Roubaix (op 25 oktober) een van zijn grote doelen van dit seizoen is, maar dat hij ook aan de wereldbekerwedstrijden mountainbike in Maribor (18 oktober) en Lousa (29 oktober) wil meedoen.

Olympische kwalificatie

Het olympisch kwalificatietraject zou oorspronkelijk op 27 mei afgesloten worden. De Nederlandse mannen staan op de olympische ranglijst momenteel vijfde, de vrouwen derde. Die plekken geven recht op twee startbewijzen in Tokio.

De UCI heeft tegelijkertijd met het publiceren van de nieuwe mountainbikekalender duidelijkheid gegeven over de olympische kwalificatie. Nu de Spelen met een jaar verplaatst zijn, zullen de eerste twee wereldbekers van seizoen 2021 nog meetellen voor de ranglijst.

Dat betekent dat de Nederlanders nog flink aan de bak moeten. Als Nederland zakt naar de achtste plaats, zal er maar één Nederlandse mountainbiker naar de Spelen mogen.

STER reclame