Red Bull-coureur Max Verstappen in actie tijdens de testdagen in Barcelona
NOS Sport

Formule 1 racet mogelijk op 'nieuwe' circuits: 'We onderzoeken alle opties'

Volgens Formule 1-baas Chase Carey doet de koningsklasse van de autosport dit jaar mogelijk circuits aan die niet op de aanvankelijke racekalender stonden. Op die manier zou toch een volwaardig F1-seizoen afgewerkt kunnen worden.

De eerste tien races van het oorspronkelijke programma, waaronder de Grand Prix van Zandvoort begin mei, konden vanwege de coronapandemie geen doorgang vinden. Er wordt nu nog altijd gemikt op een seizoensstart op 5 juli in Oostenrijk.

Daarbij wordt gedacht aan dubbele races op enkele Europese circuits, maar daarnaast reist de Formule 1 wellicht ook af naar Duitsland (Hockenheim), Portugal of Maleisië - locaties die eigenlijk niet op de planning stonden.

"We zijn in gesprek met de vertegenwoordigers van al onze races, en ook met circuits die niet op de kalender van 2020 stonden, om te zorgen dat we alle opties voor een aanvaardbaar seizoen hebben onderzocht", zei Carey tijdens een toelichting op de kwartaalcijfers van de Formule 1.

Die vallen in het niet in vergelijking met de cijfers van vorig jaar. In het eerste kwartaal werd, als gevolg van de coronacrisis, een omzet gedraaid van 39 miljoen dollar, zo'n 36 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar kwam er nog 246 miljoen dollar (ongeveer 228 miljoen euro) binnen.

'Onwaarschijnlijk scenario'

In tegenstelling tot de oorspronkelijk geplande 22 races hoopt de Formule 1 momenteel op een seizoen van 15 tot 18 grand prixs. Na de zomerse evenementen in Europa reist het circus in het najaar naar Azië, Noord- en Zuid-Amerika en het Midden-Oosten.

Het seizoen moet in principe half december eindigen met de Grand Prix van Abu Dhabi. Volgens Carey is het echter ook mogelijk dat de laatste wedstrijd pas begin 2021 plaatsvindt.

De Amerikaan houdt daarnaast ook nog rekening met het, zoals hij zegt "onwaarschijnlijke scenario", dat er dit jaar helemaal niet geracet kan worden als gevolg van het coronavirus. In dat geval heeft de Formule 1 volgens Carey genoeg vet op de botten om de financiële klap op te vangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl