Max Verstappen
NOS Sport

Formule 1 mikt op seizoensstart op 5 juli in Oostenrijk, zonder publiek

Formule 1-baas Chase Carey is ervan overtuigd dat het seizoen in de koningsklasse van de autosport op 5 juli in Oostenrijk kan worden aangevangen. Dat moet dan zonder publiek gebeuren, liet Carey maandag weten.

Max Verstappen won vorig jaar op het circuit in Spielberg zijn eerste van de drie grand prixs die hij in 2019 op zijn naam schreef.

NOS Formule 1-verslaggever Louis Dekker is vooral verrast door de overtuiging van Carey, in het persbericht omschreven als 'increasingly confident'. "Hij heeft er alle vertrouwen in dat het goedkomt, dus hij moet iets weten wat hij nog niet zegt", aldus Dekker.

Of de gewenste start van het seizoen daadwerkelijk in Oostenrijk kan plaatsvinden, zal echter ook afhangen van de tegen die tijd geldende coronamaatregelen en de vraag of alle Formule 1-teams dan weer kunnen reizen. De Oostenrijkse overheid werkt weliswaar mee en het circuit ook, maar er zullen meer Europese grenzen open moeten gaan.

Maandag werd tevens duidelijk dat de Grand Prix van Frankrijk definitief niet meer wordt verreden vanwege de uitbraak van het coronavirus. Het is al de tiende grand prix waar noodgedwongen een streep door is gegaan.

Het afgelasten van de Franse grand prix was een formaliteit, nadat president Emmanuel Macron eerder deze maand een verbod tot medio juli had afgekondigd op grootschalige evenementen.

Formule 1-baas Chase Carey

De organisatie van de Franse grand prix bekeek aanvankelijk, maar tevergeefs, naar mogelijkheden om de race naar een ander moment op de kalender te verschuiven.

Ook Silverstone zonder publiek, nog naar Zandvoort?

Na Oostenrijk staat de Grand Prix van Groot-Brittannië op de kalender (19 juli). De organisatie liet weten dat die race op Silverstone eveneens zonder publiek wordt verreden.

Formule 1-baas Carey uitte verder de hoop om dit F1-seizoen nog vijftien tot achttien races te rijden. Hij wil de grand prixs afwerken in achtereenvolgens Europa (in de maanden juli, augustus, september), Azië, Noord- en Zuid-Amerika en tot slot het Midden-Oosten.

Door de races in Europa tot begin september op de kalender te houden, zit er een mogelijkheid in dat de grand prix op Zandvoort nog wordt verreden. Tot 1 september zijn evenementen in Nederland verboden.

De sportief directeur van de GP in Zandvoort, Jan Lammers, heeft al eerder laten weten dat hij een race zonder publiek niet ziet zitten, maar sluit inmiddels niks meer uit, mits het vanwege de maatregelen überhaupt mogelijk is dan alweer te racen in Nederland.

Bahrein en Abu Dhabi moeten in december het uitgeklede raceseizoen afsluiten. Met die volgorde blijft de kalender grotendeels in stand, zij het dus met minder races.

Drie races geschrapt, zeven uitgesteld

Naast Frankrijk werden eerder ook de grand prixs van Australië en Monaco definitief van de kalender gehaald. Vietnam, China, Zandvoort, Bahrein, Spanje, Azerbeidzjan en Canada koesteren nog hoop dat hun race wel doorgaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl