Carlos Sainz Jr op het circuit van Barcelona AFP
Sport en corona

Het zijn hectische tijden op het hoofdkantoor van de internationale autosportbond FIA in Parijs. De beleidsbepalers buigen zich al weken over één grote vraag: hoe kunnen we het seizoen nog enige vorm geven?

Door de mondiale uitbraak van het coronavirus zijn de eerste negen races van het seizoen uitgesteld of helemaal geannuleerd. De eerstvolgende wedstrijd op de uitgedunde kalender, de Grote Prijs van Frankrijk op 28 juni, gaat waarschijnlijk ook niet door vanwege overheidsbepalingen.

Dan zou het circuit in Spielberg in Oostenrijk begin juli de primeur krijgen voor dit seizoen.

'Zonder publiek mogelijk'

Teambaas Christian Horner van Red Bull liet zich positief uit over de haalbaarheid van de GP van Oostenrijk. "Een race zonder publiek is mogelijk. Coureurs kunnen goed afstand bewaren en ze hebben ook een helm op. Zo kan het virus zich minder makkelijk verspreiden."

Lewis Hamilton AFP

Volgens de BBC gaat het seizoen beginnen in Oostenrijk gevolgd door drie races op het circuit van Silverstone in Engeland. De wedstrijden zullen zonder publiek worden verreden en dat allemaal in een tijdsbestek van vier weken. Het Engelse circuit is de thuisbasis van zeven van de tien F1-teams.

Grote Prijs van België onzeker

Het is nog hoogst onzeker of de Grote Prijs van België in de Formule 1 op 30 augustus wel kan doorgaan. De Belgische overheid heeft alle grote evenementen met publiek tot 31 augustus verboden vanwege de uitbraak van het coronavirus.

De wedstrijd op het circuit van Spa-Francorchamps is erg populair bij supporters van Max Verstappen. De organisatie heeft de kaartverkoop al stopgezet. Er waren al 165.000 tickets voor drie dagen verkocht.

2019: Max Verstappen op het circuit van Spa-Francorchamps met veel Nederlandse fans AFP

"We moeten de komende dagen alle mogelijkheden afgaan", zegt directeur Stijn de Boever van de Belgische organisatie. "Een andere datum vinden of racen zonder publiek? Maar zelfs zonder fans zijn er al veel mensen op het circuit. En wat verstaat de overheid onder een groot evenement. 500, 3.000 of 5.000 mensen?"

Nico Rosberg kan wel leven met dubbele raceweekenden. De oud-wereldkampioen laat hieronder zijn licht schijnen over de kalenderproblemen in de Formule 1.

Oud-wereldkampioen Rosberg: acht dubbele raceweekenden ook prima Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Sebastian Vettel verwacht dat er voor de start van het uitgestelde Formule 1-seizoen duidelijkheid komt over zijn toekomst. Het contract van de 32-jarige Duitse coureur bij Ferrari loopt aan het einde van dit jaar af.

"Ik denk dat de kans groot is dat we voor de start van het seizoen een beslissing nemen. Want zoals het er nu naar uitziet, gaan we voor juni of zelfs juli niet racen", aldus Vettel.

STER reclame