Juni 2019: Ginella Zerbo speelt met Oranje tegen België in de Hockey Pro League
NOS Sport

Hockeyers Oranje gaan weer van start: 'Met een stick het veld op, heerlijk'

De hockeyers en hockeysters van het Nederlands elftal zijn vrijdag weer het veld opgegaan. Beide ploegen kunnen vooralsnog alleen terecht in het Wagenerstadion, de door de overheid aangewezen topsportlocatie in Amstelveen.

En daar maken de vrouwen direct gebruik van. "Zeker, zodra wij akkoord hadden gekregen, gaf iedereen gelijk aan weer te willen trainen. Sterker, ik ben mijn tas nu aan het inpakken", vertelt international Ginella Zerbo lachend.

Direct in de auto

Bondscoach Alyson Annan stuurde haar beoogde olympische selectie in twee groepen weer 'de wei' in. Zerbo: "We leven alle protocollen na. Stappen omgekleed het veld op en trainen in vaste groepjes van drie speelsters, met drie meter onderlinge afstand."

"Op een heel veld staan in totaal twaalf speelsters. We gaan lekker een uurtje trainen en daarna direct in de auto terug naar huis. Tussen de wisseling met de tweede groep zit ook weer een uur."

November 2018: Ginella Zerbo (tweede van links) met de gewonnen Champions Trophy met Oranje

De speelster van SCHC uit Bilthoven staat aan de vooravond van de training te trappelen van ongeduld. Op 11 maart stond ze voor het laatst op een hockeyveld.

Voordat op 21 april werd besloten dat de hockeycompetitie niet zou worden hervat - en er geen kampioen wordt toegewezen en ook geen promotie/degradatie-regeling wordt toegepast - leefde Zerbo vooral in onzekerheid.

"In de eerste weken wisten we niet wat er zou gaan gebeuren. We liepen gewoon vier keer per week hard om fit te blijven. Totdat duidelijk werd dat het nog wel een tijd ging duren. Dat deed mij wel goed, want mentaal was het moeilijk. Waar ben ik aan toe? Hoe lang gaat het nog duren?"

Vooral het uitstellen van de Olympische Spelen van Tokio was voor de 22-jarige Zerbo een tik. "Mentaal was dat wel een domper. Je leeft er echt naartoe en nu moeten we nog een jaar wachten", aldus de 40-voudig international, die deze zomer in Tokio haar olympische debuut hoopte te maken.

Ginella Zerbo in de mangel tussen twee speelsters van Den Bosch

Hoe het traject richting de Spelen, die nu gepland staan voor 23 juli tot en met 8 augustus 2021, er nu voor de olympische ploegen uitziet, weet Zerbo nog niet. "We weten nog niet wanneer we weer duels mogen spelen. We hebben nu een schema voor zes weken gekregen."

Zerbo haalt haar geluk nu dan ook vooral uit het feit dat zij weer met haar teamgenoten van Oranje het veld op mag. "Ik kan echt niet wachten. Gewoon weer met een hockeystick in mijn hand op het veld, heerlijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl