Vrouw met mondkapje in Tokio
NOS SportAangepast

Olympische Spelen in 2021 definitief van 23 juli tot en met 8 augustus

De Olympische Spelen in Tokio worden volgend jaar gewoon in de zomer gehouden, van 23 juli tot en met 8 augustus. Dat is besloten na overleg tussen het organisatiecomité, het Internationaal Olympisch Comité, de stad Tokio en de Japanse regering.

Er was discussie of de Spelen ook in de lente gehouden zou kunnen worden. "We wilden atleten die zich nog moeten kwalificeren echter meer ruimte geven", aldus Yoshiro Mori, voorzitter van het organisatiecomité.

Extra maanden belangrijk

Ook IOC-bestuurslid Nicole Hoevertsz wijst op de kortere voorbereidingsperiode van Spelen in de lente. "Op dit moment zijn die extra maanden toch belangrijk. Ook omdat de dopingtests dan weer goed op gang zijn gekomen", zei Hoevertsz in Langs de Lijn En Omstreken.

"En het geeft ons meer tijd om over deze crisis heen te komen. Niemand weet nog precies hoe het zich gaat ontwikkelen."

Maar het tijdsaspect is volgens Hoevertsz, die in 1984 namens Aruba als synchroonzwemster meedeed aan de Olympische Spelen van Los Angeles, niet de enige factor die telde voor het IOC. "Verschillende factoren hebben een rol gespeeld bij deze beslissing. Een datum in de zomer levert ook minder problemen op voor de internationale sportkalenders."

"Ook een niet onbelangrijke factor is dat de schoolvakanties in Japan eind juli beginnen. Dan is er minder verkeer in Tokio en zijn er eenvoudigweg meer mensen als vrijwilliger beschikbaar. En de uitzendgerechtigden vonden deze data ook het meest geschikt."

De Paralympische Spelen worden in 2021 van 24 augustus tot en met 5 september georganiseerd.

De Spelen zouden dit jaar plaatsvinden van 24 juli tot en met 9 augustus, maar werden vorige week uitgesteld vanwege het wereldwijde coronavirus. Sporters die zich al gekwalificeerd hadden, behouden hun tickets.

Overlap met evenementen

In 2021 botsen de Spelen in de zomer met de WK zwemmen (16 juli tot en met 1 augustus in het Japanse Fukuoka) en de WK atletiek (6 tot en met 15 augustus in het Amerikaanse Eugene). De WK atletiek worden echter met een jaar uitgesteld, de organisatie van de WK zwemmen kijkt nog naar opties om hun evenement te verplaatsen.

Dafne Schippers hoeft niet te kiezen tussen de Spelen of de WK

Er is ook een overlap met de Tour de France, die in 2021 van 2 tot en met 25 juli op de kalender staat. Ook dit jaar was die overlap er, maar werd de Tour een week opgeschoven.

Een ander vraagteken staat nog altijd achter het EK voetbal voor vrouwen. Dat staat op de rol van 11 juli tot 1 augustus volgend jaar.

De wereldkampioenschappen BMX, die van 24 juli tot 1 augustus 2021 op Papendal gehouden zouden worden, moeten in elk geval verplaatst worden. "We staan in contact met de internationale wielrenunie UCI, maar concreet is er nog niets", zei Laurens van Waardenburg, eventmanager van Papendal maandag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl