ANP
NOS Sport

NOC*NSF blij met nieuwe data Spelen: 'Sporters kunnen weer plannen'

Sportkoepel NOC*NSF is blij dat er zes dagen na het uitstellen van de Olympische Spelen naar 2021 al nieuwe data zijn gevonden voor het superevenement in Tokio: 23 juli tot en met 8 augustus.

"Opnieuw een snel besluit van het IOC en Japan", zegt algemeen directeur Gerard Dielessen van NOC*NSF. "We weten nu waar we aan toe zijn. Ik snap dat ervoor gekozen is een vol jaar voor de nieuwe voorbereidingen te nemen. Dat zullen wij ook doen."

Technisch directeur Maurits Hendriks opperde vorige week nog om de Spelen in het voorjaar van 2021 te houden, omdat het dan aanzienlijk minder warm is in Japan dan in de zomer.

"Een verschuiving naar het voorjaar zou wat betreft weersomstandigheden mooi zijn geweest", zegt Hendriks. "Aan de andere kant: we bereiden ons al zeven jaar met Thermo Tokyo voor op de warmte. Goed dat er nu duidelijkheid is. Vooral voor de sporters die nu weer kunnen plannen."

Dielessen: "Zodra de coronacrisis bezworen is, en laten we hopen dat dit spoedig het geval zal zijn, maken we de stand van zaken van de Nederlandse sport op en bepalen we op welke wijze wij in 2021 met TeamNL naar Tokio gaan."

Agenda

Pieter van den Hoogenband heeft in zijn agenda voor volgend jaar al een groot uitroepteken gezet bij 23 juli. De chef de mission van de Nederlandse sportploeg is blij met het besluit. "Deze snelle duidelijkheid, daar hoopten we op. 364 dagen later dan gepland gaan we dus beginnen aan de Spelen. Ruim een jaar extra voorbereiding voor iedereen."

"Hopelijk komen de internationale bonden waar nog kwalificaties voor openstaan snel met kwalificatieprocedures en data van evenementen. Onze sporters en coaches gaan aan de slag met nieuwe of aangepaste voorbereidingen. Ik hoor en zie veel wilskracht bij hen. Wij zullen ze ondersteunen als dat nodig is", aldus Van den Hoogenband.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl