Michel Vlap (Anderlecht)
NOS Voetbal

Beslissing over stopzetten Belgische competitie weer uitgesteld

De onzekerheid over het al dan niet beëindigen van de Belgische voetbalcompetitie blijft nog even voortduren. Waarschijnlijk wordt er op 4 mei door de clubs gestemd over een mogelijke stopzetting van het seizoen.

De raad van bestuur van bestuur van de Pro League, de organisator van de Belgische eerste en tweede klasse, heeft ruim drie weken geleden al geadviseerd om de competities met onmiddellijke ingang te beëindigen. Daarmee was België het eerste Europese land dat de competitie wilde afblazen.

Een definitieve beslissing zou moeten volgen op de algemene vergadering van de Pro League, maar die is inmiddels al twee keer uitgesteld. De clubs wachten namelijk op duidelijkheid van de nationale veiligheidsraad, die zich moet uitspreken over de sportcompetities in België, maar die heeft nog geen advies gegeven.

De 24 clubs van de Pro League komen nu maandag wel weer bijeen, maar een knoop wordt dan niet doorgehakt. "We zullen voorstellen om de stemming over de stopzetting van de competitie uit te stellen naar een latere vergadering", liet topman Pierre François van de Pro League weten. Die volgende vergadering is op 4 mei.

Lazio-voorzitter: 'Serie A zo snel mogelijk hervatten'

Ondertussen heeft in Italië de voorzitter van Lazio opgeroepen de Serie A zo snel mogelijk te hervatten. "Voetbal in Italië is een grote industrie en garandeert de staatskas 1,2 miljard euro aan belastinggeld", vertelde voorzitter Claudio Lotito op tv-zender Rai 3.

Claudio Lotito van Lazio

Italië is in Europa het zwaarst getroffen land door het coronavirus, maar het is nog altijd de bedoeling dat de competitie wordt uitgespeeld, met als einddatum 2 augustus.

Lazio-baas Lotito, wiens team tweede staat in de Serie A op één punt van Juventus, refereerde ook aan de grote maatschappelijke betekenis van voetbal in Italië: "Onze geschiedenis, de geschiedenis van de Romeinen, wordt gekenmerkt door brood en spelen. Met dat aspect moeten we rekening houden."

Ook Tadzjikistan stopt ermee

Nederland is tot nu toe het enige land waar de voetbalcompetitie definitief is stilgelegd. Tadzjikistan was een van de weinige landen in de wereld waar nog wel werd gevoetbald, zonder publiek, maar daar komt na dit weekeinde ook een einde aan.

De Tadzjiekse voetbalbond liet weten dat de huidige vierde speelronde voorlopig de laatste is. Vanaf komende week wordt de competitie voor onbepaalde tijd stilgelegd. Istiklol Dushanbe, begin deze maand winnaar van de Super Cup, is vooralsnog de koploper.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl