1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Wielrennen

Van der Poel, Kruijswijk en alle wielerfans omarmen 'kalender van hoop'

Oud-wielrenner Clement over belang van Tour en 'kalender van hoop'

"Het is de kalender van hoop." Zo omschrijft voormalig wielrenner Stef Clement in de uitzending van Studio Sport de beoogde wieleragenda van dit jaar die afgelopen week naar buiten kwam.

Die kalender ziet er als volgt uit, met de drie grote ronden én de WK vlak achter elkaar:

Tour de France: 29 augustus tot en met 20 september

WK wielrennen: 20 september tot en met 27 september

Giro d'Italia: oktober (data nog niet bekend)

Vuelta a España: november (data nog niet bekend)

Volgens Clement draait echter alles om de Tour de France. "Wielrennen is wat betreft de zichtbaarheid voor 65 procent afhankelijk van de Tour. De internationale wielrenunie UCI moet erkennen dat de sport alleen gered kan worden als de Tour doorgaat."

Van der Poel lonkt naar wildcard Tour

Mathieu van der Poel staat niet op de deelnemerslijst van de Tour, maar hoopt dat er twee extra wildcards komen en dat zijn ploeg Alpecin-Fenixer eentje daarvan krijgt. "Maar ik pin me nergens op vast. Als ik daar al mijn hoop op zet, kan het alleen maar tegenvallen."

Van der Poel pint zich niet vast op Tour: 'Kan alleen maar tegenvallen'

Clement denkt dat Van der Poel een goede kans maakt in geval er extra wildcards komen. "Hij zal een van de eerste gegadigden zijn. Ook omdat zijn grootvader Raymond Poulidor een Tour-legende is."

Poulidor, die vorig jaar overleed, werd in de jaren 60 en 70 drie keer tweede in de Tour en vijf keer derde.

Kruijswijk deelt mening Dumoulin niet

Tom Dumoulin liet aan de NOS weten dat hij zonder hoogtestage geen reële kans zal maken op een topklassering in de Tour: "Als ik tot de Tour alleen op zeeniveau door de Limburgse heuvels kan fietsen, dan is mijn voorbereiding te gebrekkig vergeleken met renners in Andorra of Colombia."

Zijn ploeggenoot Steven Kruijswijk, die een jaar geleden nog nadrukkelijk meedeed in de strijd om de eindzege, wil zich niet op voorhand gewonnen geven: "Dat is een beetje voorbarig van Tom. Als ik start, start ik om te winnen. Het belangrijkste is dat we mogen koersen en het hoofddoel daarbij blijft de Tour."

Kruijswijk: 'Beetje voorbarig van Dumoulin om daarover te beginnen'

"De Tour is er in eerste instantie om te overleven. Plus het is werkverschaffing voor de hele sector", vult Clement aan. "De teams bestaan dankzij sponsors en die willen exposure. Daarbij staat de Tour op een, daarna komen de Giro en de Vuelta. De UCI heeft de WK er nog tussendoor geduwd."

Maar niet alleen voor het wielrennen is de Tour heilig, ook voor Frankrijk. Clement: "De Franse president Emmanuel Macron wil iets teruggeven aan de bevolking. Er is dus een heel groot algemeen belang."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl