NOS Sport

NOC*NSF wil verruiming trainingsmogelijkheden: 'Topsporters in enorme spagaat'

Hendriks denkt na over verruiming trainingsmogelijkheden topsporters

Technisch directeur Maurits Hendriks van sportkoepel NOC*NSF heeft het kabinet gevraagd om na te denken over het verruimen van de trainingsmogelijkheden voor topsporters. "Door een verruiming zouden wij op een verantwoorde manier binnen de RIVM-richtlijnen kunnen nadenken over het herstarten van de trainingen", aldus Hendriks.

Volgens Hendriks gaat het dan concreet om de accommodaties van betaaldvoetbalorganisaties en olympische en paralympische sporters.

Ruim een maand geleden nam NOC*NSF het besluit om alle sportfaciliteiten te sluiten in verband met de coronacrisis. Een heel rigoureus en pijnlijk besluit, zei Hendriks destijds. Een groeiend aantal sportbestuurders zet daar inmiddels vraagtekens bij.

Onder hen Hessel Evertse, technisch directeur van roeibond KNRB. Hij pleit voor maatwerk voor topsporters. "Er had wat mij betreft veel sneller gedifferentieerd met de situatie kunnen worden omgegaan."

Technisch directeur roeibond kritisch over sluiting topsportaccommodaties

"Ik vraag geen uitzonderingspositie voor topsporters, absoluut niet. Als er twee stratenmakers aan het werk zijn, vinden we dat allemaal vanzelfsprekend", vervolgt Evertse. "Voor topsporters zou dat ook vanzelfsprekend moeten zijn. Een leeg zwembad, dat is doodzonde. Daarin kan best een sporter zwemmen."

Hendriks begrijpt kritiek

Technisch directeur Hendriks heeft begrip voor de kritiek van de sportbonden, maar wijst erop dat de situatie vier weken geleden heel anders was. "De realiteit was dat het kabinet met een noodverordening kwam, waarop wij adviseerden de topsportlocaties in Nederland te sluiten."

Sindsdien is NOC*NSF op zoek gegaan naar maatwerkoplossingen voor topsporters. "Naar mogelijkheden om de beroepssporters hun vak te laten uitoefenen. Daar zijn we de laatste weken druk mee bezig en daarover is ook overleg met minister Martin van Rijn."

Hendriks signaleert dat Nederland zich - in de woorden van premier Rutte - aan het opmaken is voor 'het nieuwe normaal'. "Elke sector wordt uitgedaagd om met goede richtlijnen te komen. En natuurlijk wil ook de topsportsector nadenken over een intelligente herstart."

Weerstand in de samenleving?

De vraag is dan wel of zo'n herstart voor topsporters geen weerstand zal oproepen in de samenleving: waarom de topsporters wel en alle andere sporters niet?

"Het is een enorme spagaat waarin de topsporters zich bevinden", aldus Hendriks. "Natuurlijk zijn ze solidair met de samenleving, maar ze voelen ook de enorme behoefte en noodzaak ten opzichte van de concurrentie om uiteindelijk op een verantwoorde manier hun vak te kunnen uitoefenen."

"En mogelijk kan het ons enorm helpen om in Nederland ervaring op te doen met hoe we straks ook de sport bij de verenigingen en in de wijken weer kunnen starten."

Hendriks: 'Topsporters bevinden zich in enorme spagaat'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl