De lege trainingsruimte van de Arnhemhal in Papendal
NOS Sport

Steeds meer onbegrip over verschillende trainingsmogelijkheden richting Tokio

Niet alleen het doorgaan van de Olympisch Spelen in Tokio houdt de gemoederen bezig. Ook over de grote verschillen tussen alle trainingsmogelijkheden in de diverse landen wordt veel gediscussieerd. "Er zijn grote verschillen tussen de diverse landen. Dat hoort niet bij de sport", zei Maurits Hendriks, technisch directeur van het NOC*NSF vrijdagochtend.

Steeds meer prominenten uit de sportwereld trekken aan de bel. Of het nou om atletiek, turnen of zwemmen gaat, de verschillen in de voorbereiding op de Spelen zijn momenteel erg groot.

Chinezen trainen, Italianen mogen de deur niet uit

Volgens Sebastian Coe, de voorzitter van de internationale atletiekfederatie, is er van gelijke kansen voor alle atleten op de Olympische Spelen geen sprake meer. "In China normaliseren de zaken zich en kunnen de meeste atleten trainen. Maar bijvoorbeeld een langeafstandloper uit Italië mag de deur niet eens uit", zegt de tweevoudig olympisch kampioen.

"Alle nationale en internationale bonden staan voor grote uitdagingen", vervolgt Coe. "Ik denk niet dat het allemaal nog goed komt en ik denk dat veel sporters zich niet optimaal kunnen voorbereiden. De situatie is bijzonder lastig."

Trainingshal open

Gerben Wiersma, bondscoach van de Nederlandse turnsters, vreest ook voor een ongelijke strijd met turnsters uit landen waar nog wel volop getraind wordt. In België kreeg bijvoorbeeld wereldkampioene op brug Nina Derwael het voor elkaar om een trainingshal open te houden.

Wiersma heeft begrip voor het Nederlands besluit om de sportfaciliteiten te sluiten. "Het is voor iedereen lastig, maar we moeten niet vergeten dat de sport nu ondergeschikt is aan veel grotere zorgen in de wereld."

Lieke Wevers mag niet meer trainen op haar vaste trainingsplek

Hoe graag de Australische zwemmers komende zomer ook naar Tokio gaan, ze willen op de Olympische Spelen wel een eerlijke strijd kunnen leveren met hun concurrenten.

In heel wat landen, zoals ook in Nederland, kunnen zwemmers niet trainen omdat alle zwembaden zijn gesloten om verspreiding van het virus in te dammen. De Australische zwemmers kunnen in hun vaderland wel gewoon trainen.

Fair play

De Nederlandse hoofdcoach Jacco Verhaeren ondertekende deze week een open brief van de Australische bond. "Het zou voor alle betrokkenen vreselijk zijn als cancelen of uitstellen de uitkomst wordt. Maar de basis van de olympische en paralympische competitie is fair play, een waarde die we van groot belang vinden. Die mag niet worden aangetast."

"Hoe zeer we ook hopen jullie allemaal te zien in Tokio in een wereld die er dan hopelijk veel beter voorstaat dan nu, weten we ook voor welke uitdagingen iedereen nu staat. Wij trainen en werken hard, omdat we de besten willen zijn. We gaan dolgraag met iedereen de strijd aan, maar de gezondheid en veiligheid van iedereen en een 'eerlijke' competitie moeten voorop staan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl