Jan Dekker
NOS Sport

Darttoppers maken zich klaar voor onlinetoernooi: 'Helaas geen opkomstnummer'

De Ronde van Vlaanderen rijden in je huiskamer of het als MotoGP-coureur online opnemen tegen je collega's. Sporters en sportbonden blijven nieuwe dingen verzinnen om de fans en zichzelf tijdens de coronacrisis bezig te houden.

Dit keer is het de beurt aan dartsbond PDC om met een initiatief te komen. Liefhebbers van de sport kunnen namelijk vanaf vrijdag minimaal 32 avonden achter elkaar genieten van live darts.

De darters komen uiteraard niet op het podium in een kolkend Alexandra Palace of een dampend Ahoy, maar richten de camera op hun eigen borden thuis.

Voor de zogeheten PDC Home Tour zijn alle 128 houders van een PDC-tourkaart uitgenodigd. Zo ook de 19 Nederlanders die in het bezit zijn van zo'n toegangsbewijs voor de PDC-toernooien.

Meer trainingsuren

Een van hen is Jan Dekker, die zondag al aan de bak moet tegen onder meer Dave Chisnall. De nummer 58 van de wereld kan de extra competitie wel waarderen.

"Het darten staat op een wat lager pitje bij mij, al kom ik de dagen wel door hoor. Maar nu ik zondag moet spelen ga ik er wel een paar dagen flink voor trainen. Ik heb zelf weleens een schop onder mijn kont nodig, dus dit is een goede manier."

Ook Jermaine Wattimena, die 24ste op de wereldranglijst staat, is blij met het initiatief van de PDC. "Ik heb de afgelopen twee weken weinig gedaan aan darten. Wel wat getraind, maar niet de nodige uren gemaakt. Maar nu dit toernooi eraan komt ben ik weer begonnen."

"Het zou wel leuker zijn geweest als er wat meerdere sessies zouden zijn, nu kun je na drie potjes al klaar zijn. Maar het is een goed idee. Zo kunnen de fans ook nog een beetje genieten van het darts."

De darters werden enkele weken geleden gepolst of zij zin hadden in het toernooi en als opwarmertje werden er twee minitoernooitjes met dezelfde opzet gehouden.

Zo nam Jelle Klaasen het vorige week vanuit zijn woonplaats Goor nog op tegen de Engelsman Nathan Aspinall.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Omdat de spelers hun eigen livestreams moeten knutselen en moeten opereren in een stille ruimte, komt het geheel wel wat sfeerloos over. Zeker als je bedenkt dat ze normaal gesproken voor duizenden uitzinnige fans staan te gooien.

"Ik heb thuis een mancave waar ik twee borden heb hangen, verwarming en muziek", aldus Dekker. "Helaas geen opkomstnummer want het moet volledig stil zijn."

"Daarom vraag ik mij wel af of het voor de kijker spannend genoeg is omdat je alleen maar een bord ziet en wat pijlen", merkt hij dan ook terecht op.

Maar het heeft ook zo z'n voordelen. "Spelen in zo'n grote zaal geeft natuurlijk een hele andere kick dan thuis spelen. Dus het is meer de kunst om jezelf te stimuleren en scherp te houden, een leuke uitdaging."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl