Sport en corona
Dartklassieker tijdens coronacrisis: Barney wint thuis van Taylor Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Raymond van Barneveld heeft zijn dartpensioen even onderbroken en zijn voormalige rivaal Phil Taylor verslagen in een benefietwedstrijd. Beiden speelden voor het goede doel vanuit hun eigen huis vanwege de coronapandemie.

Voor iedere score van 180 werd door het organiserende wedkantoor duizend pond (ruim 1.100 euro) gedoneerd aan de vooraf gekozen goede doelen. Van Barneveld speelde voor de Haagse voedselbank en gooide vijf keer in dertien legs een 180'er.

Taylor, die speelde voor de Engelse gezondheidszorg, deed daar nog een schepje bovenop en wist tien keer zo'n score neer te zetten.

"Ik vond het echt leuk om tegen hem te spelen", reageerde Van Barneveld in Langs de Lijn En Omstreken. "De rivaliteit gaat nooit voorbij, je wil altijd winnen."

Noodgedwongen thuis

Nu bijna alle sportevenementen wereldwijd geen doorgang kunnen vinden door de coronacrisis, vatten Van Barneveld en Taylor vorige maand het plan op om het publiek te vermaken met een speciale wedstrijd.

Van Barneveld (vijfvoudig wereldkampioen) speelde thuis in Den Haag en Taylor (vijftien keer wereldkampioen) stond 450 kilometer verderop in het Engelse Stoke-on-Trent. Beiden werden wel, zoals gebruikelijk bij een dartwedstrijd, groots aangekondigd door de speaker.

Raymond van Barneveld en Phil Taylor in 2007: Barney verslaat The Power in de WK-finale ANP

Van een glansrijke opkomst op een podium voor duizenden uitgelaten fans was echter geen sprake. Van Barneveld en Taylor gingen tijdens de aankondiging onverstoorbaar door met ingooien in hun muisstille kamers.

Pijl met plastic punt

De wedstrijd werd deze keer ook niet op een gewoon dartbord gespeeld, maar op een elektronische variant, via het soft-tipsysteem. Die pijlen hebben een plastic punt in plaats van een stalen punt.

"Je mist minder dan op een normaal bord, want de vakken zijn groter", zei Van Barneveld. "Maar er staat dus ook wel druk op."

Van Barneveld, die Taylor in 2007 in zijn eerste WK-finale van dartsbond PDC direct versloeg en eind vorig jaar een punt achter zijn carrière zette na een nederlaag in de eerste ronde op het WK, was deze week al in actie gekomen in een andere virtuele competitie.

Die partijen verloor hij allemaal, maar tegen Taylor stond hij al snel op een 2-0 voorsprong. Taylor nam het initiatief echter over in de wedstrijd die ging over zeven gewonnen legs. Bij een 6-3 stand in het voordeel van de Engelsman leek de wedstrijd beslist.

Bijna een nine-darter

Maar Van Barneveld vocht zich terug en was bij een 5-6 achterstand zelfs dicht bij een nine-darter, het uitgooien van een leg met maar negen pijlen. Met de laatste miste hij de dubbel twaalf maar net.

"Ik gooide zeven van de acht dubbels, behalve die ene hele belangrijke", lachte Van Barneveld na afloop als een boer met kiespijn.

Desondanks trok 'Barney' de stand alsnog gelijk waarna hij ook de laatste en beslissende leg van Taylor won. Het leverde hem niet alleen geld op, maar ook een virtuele schouderklop en de complimenten van zijn eeuwige rivaal.

Of Van Barneveld nu zijn pijlen weer wat vaker gaat oppakken, is nog niet duidelijk. "Wie weet smaakt het naar meer, maar dat weet ik op dit moment nog niet."

STER reclame