Thomas Bach, voorzitter van het IOC
NOS Sport

IOC-voorzitter Bach: 'Je kunt niet zeggen dat we hebben geaarzeld'

Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), kijkt met een tevreden gevoel terug op de manier van handelen rondom het verplaatsen van de Olympische Spelen van Tokio. "Je kunt niet zeggen dat we geaarzeld hebben", aldus Bach in een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag.

Terwijl het coronavirus al wijdverspreid was, wilde de organisatie aanvankelijk niets weten van uitstel. Maar toen de kritiek van buitenaf steeds meer toenam en grote landen zich terugtrokken, gingen de Japanse organisatie en het IOC toch overstag.

De Duitse onderzoeksjournalist Hajo Seppelt sprak eind maart tegenover de NOS zijn afkeer uit over de halsstarrigheid van Bach en co. "Het IOC hield vast aan 2020, terwijl ze allang geweten moeten hebben welke consequenties dat heeft. Ze deden dat over de rug van de gezondheid van mensen en atleten. Weerzinwekkend", aldus Seppelt vorige maand.

Journalist Seppelt: 'Halsstarrigheid gaat IOC nog lang verweten worden'

Volgens Bach lag het in die periode echter net even anders. "Je kunt in zulke emotionele situaties als verantwoordelijke geen beslissing nemen op basis van een onderbuikgevoel", aldus de Duitse bestuurder in het interview met Welt am Sonntag. "We hebben alles in overleg gedaan, met adviezen van alle betrokken partijen."

Hij geeft toe dat er wel een snellere beslissing mogelijk was geweest. Dan zouden de Spelen niet zijn uitgesteld, maar afgelast. En dat zou hebben betekend dat de olympische droom van veel sporters uiteen was gespat. "Daarom was dat geen optie voor ons."

"Om complottheorieën tegen te gaan", vervolgt Bach, "moet duidelijk worden gezegd dat het IOC verzekerd zou zijn geweest in het geval van annulering. Dat zijn we niet in het geval uitstel."

Honderden miljoenen dollars

De voorzitter van het IOC geeft toe dat het uitstellen een hoop geld kost. "Voor het IOC lopen de extra kosten al in de honderden miljoenen dollars."

Ondanks het kostenplaatje moeten de Spelen van Tokio een groot succes worden. "Ik hoop dat het een feest kan zijn aan het eind van de coronacrisis, waar mensen van over de hele wereld weer samenkomen en waar we onze veerkracht kunnen vieren en de crisis overwinnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl