NOS Voetbal

Ziyech kan met nieuwe richtlijn FIFA langer bij Ajax blijven

De wereldvoetbalbond FIFA heeft met nieuwe richtlijnen, voor onder meer de duur van spelerscontracten, een verlenging van het seizoen tot diep in de zomer mogelijk gemaakt.

De FIFA volgt daarmee de aanbevelingen op van een speciale werkgroep, die zich de afgelopen tijd over de materie heeft gebogen.

Hakim Ziyech is het bekendste Nederlandse voorbeeld als het gaat om het verlengen van contracten

De spelerscontracten die normaal op 30 juni aflopen, eindigen als het aan de FIFA ligt pas als het verlate seizoen er in het betreffende land helemaal op zit.

Dat zou bijvoorbeeld betekenen dat Ajax-speler Hakim Ziyech, die op 1 juli naar Chelsea zou vertrekken, een of twee maanden langer onder contract blijft staan bij Ajax.

De FIFA hoopt en verwacht dat de nieuwe richtlijnen overal ter wereld worden opgevolgd en doet een beroep op de clubs en spelers om gezamenlijk aan oplossingen te werken.

Gudde: 'Lenigheid en flexibiliteit nodig'

KNVB-directeur Eric Gudde is blij met de richtlijnen: "Op lokaal niveau zul je nu aan de uitwerking moeten werken. Daarvoor is lenigheid en flexibiliteit nodig, op nationaal niveau, clubniveau en spelersniveau."

Gudde omarmt nieuwe FIFA-richtlijnen: 'Nu lokaal aan uitwerking werken

Juristen verwachten echter de nodige problemen, omdat het bijvoorbeeld nog maar de vraag is of de betrokken spelers ook akkoord gaan met een verlenging van de contracten. En wie moet de salarissen van de spelers dan betalen? "Daar zullen ze onderling moeten uitkomen", aldus Gudde.

'Iemand moet een prijs betalen'

Marjan Olfers, bijzonder hoogleraar Sport en Recht aan de VU in Amsterdam, noemt de FIFA-richtlijnen "niet zo eenvoudig, maar wel begrijpelijk".

"Het lastige is dat de FIFA niet over de spelerscontracten gaat. Die zijn afgesloten door clubs en spelers", aldus Olfers. Het is volgens haar mogelijk dat Chelsea een speler als Ziyech op 1 juli opeist, of dat Ziyech zelf op die datum weg wil. "Ziyech is degene die de prijs betaalt, want hij zal bij Chelsea meer gaan verdienen."

De financiële kwesties zullen volgens Olfers moeten worden opgelost aan de onderhandelingstafel. "Er zal ergens door iemand iets moeten worden betaald."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl