Hakim Ziyech maakt komende zomer een transfer van Ajax naar Chelsea
NOS Voetbal

Voorstel FIFA-werkgroep: 'Contract loopt door tot nieuwe einddatum seizoen'

Het is één van de vele vraagtekens voor voetbalbonden, clubs en spelers nu het coronavirus de sportwereld heeft platgelegd: wat gebeurt er met contracten van spelers die op 30 juni aflopen? Een speciale werkgroep van wereldvoetbalbond FIFA doet een aanbeveling om die contracten door te laten lopen tot de nieuwe einddatum van het lopende seizoen.

Dat zou bijvoorbeeld betekenen dat Hakim Ziyech, die komende zomer een transfer naar Chelsea maakt, nog wat langer onder contract staat bij Ajax. Spelerscontracten lopen doorgaans af op 30 juni en gaan op 1 juli in. Maar zoals het er nu voor staat wordt er in de maanden juli en augustus nog gevoetbald om de competities af te maken.

Bij overlapping van seizoenen zal er voorrang gegeven worden aan de huidige club van een speler.

Rapportverslag werkgroep FIFA

De Europese voetbalbond UEFA wil, gesteund door de FIFA, dat de nationale competities zoveel mogelijk worden voltooid, mits het medisch gezien verantwoord is. Uiterlijk op 3 augustus zouden de competities dan klaar moeten zijn. Het opstellen van tijdelijke transferregels, met name voor de Europese markt, heeft dan ook prioriteit bij de FIFA-werkgroep.

"Bij een overlapping van seizoenen en/of transferperiodes, zal er voorrang gegeven worden aan de huidige club van de speler. Daardoor kan die club het seizoen afmaken met de vertrouwde spelersgroep, om zo de integriteit van de nationale competities te beschermen", valt te lezen in een rapport van de commissie, dat is ingezien door enkele persbureaus.

Gaan spelers en clubs akkoord?

Juristen voorspellen flink wat complicaties als de tijdelijke transferregels worden bekrachtigd. Spelers in kwestie moeten bijvoorbeeld wel akkoord gaan met de gewijzigde contractvoorwaarden en clubs zouden salarissen van de betreffende spelers langer door moeten betalen.

Het is nog niet duidelijk wanneer de FIFA met beleidsmaatregelen komt om de huidige crisis in het voetbal te beteugelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl