Jeroen Stomphorst in gesprek met Mattijs Manders, Arno Vermeulen en Iwan Spekenbrink
NOS Sport

Hoe graag sporters ook duidelijkheid willen, de wereldproblemen gaan voor

"Sport is de belangrijkste bijzaak in het leven." Het zijn de woorden waarmee chef de mission Pieter van den Hoogenband het algehele gevoel van de uitzending van Studio Sport verwoordt.

Aan tafel bij presentator Jeroen Stomphorst praten onder anderen baanwielrenner Harrie Lavreysen en oud-atleet Gregory Sedoc over het verplaatsten van de Olympische Spelen. Voor drievoudig wereldkampioen Lavreysen is de duidelijkheid over het verplaatsen van de Spelen een stap in de goede richting, maar nu is het wachten op het moment waarop het IOC de nieuwe data voor de Spelen bekend zal maken.

Duidelijkheid is van groot belang

"Als we meer duidelijkheid krijgen, kan ik daar op trainen. Met een planning van de wedstrijden weet ik waarvoor ik train," aldus Lavreysen. Oud-atleet Sedoc weet als geen ander hoe belangrijk planning is in topsport: "De atleten kunnen het park of het bos in, maar dat is het. Hun wedstrijdspecifieke training valt weg, nu blijf je alleen maar werken aan de basis."

Sedoc benadrukt nog maar eens hoe belangrijk duidelijkheid is voor sporters. "Dan pas kan je gaan plannen."

Van den Hoogenband: 'Sport is belangrijkste bijzaak in het leven'

Waar de olympiërs nu een beetje duidelijkheid hebben, zijn de profwielrenners nog in grote onzekerheid over het eventuele vervolg van hun seizoen.

De Tour in juli? 'Onwaarschijnlijk'

Terwijl nagenoeg alle grote evenementen, inclusief de Olympische Spelen, inmiddels zijn afgelast, blijft de organisatie van de Tour de France stug volharden in de hoop dat de belangrijkste wielerwedstrijd van het jaar toch 'gewoon' kan doorgaan. "We hebben het over een wereldprobleem, laten we dat vooropstellen", zegt teammanager teammanager Iwan Spekenbrink van Sunweb met veel gevoel voor understatement.

Teammanager Sunweb over scenario's voor Tour de France

De Tour de France is een heilig evenement in Frankrijk, afgelasten of uitstellen is bijna ondenkbaar. Spekenbrink pleit echter voor realisme: "Het scenario zoals je dat nu hoort, 'we gaan in juli fietsen alsof er niks gebeurd is', is eigenlijk het meest onwaarschijnlijke."

"Maar stel dat we straks weer mogen, dan moet je daar wel klaar voor zijn. Er is wekelijks overleg met de UCI (internationale wielrenunie, red.) en de ASO (organisator van de Tour de France, red.), die voelen dat ze duidelijkheid moeten gaan geven."

Voor de renners is het toch nog even wachten, want die duidelijkheid komt pas op 15 mei.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl