NOS Sport

Ook topsportlocatie roeiers gesloten, maar olympiërs kunnen wel het water op

Ook topsportlocatie roeiers gesloten, maar olympiërs kunnen wel het water op

Voor alle topsporters is het improviseren tijdens de coronacrisis, maar de Nederlandse toproeiers kunnen wel gewoon hun meters op het water blijven maken.

De roeibond heeft de topsportlocatie aan de Amsterdamse Bosbaan gesloten vanwege de maatregelen tegen het coronavirus, maar de bond verbiedt de olympische roeiers niet om het water op de gaan.

Sinds sportkoepel NOC*NSF zondag aankondigde dat sportclubs alle faciliteiten moesten sluiten vanwege de uitbraak van het coronavirus, zit technisch directeur Hessel Evertse met een dilemma: "Hoe kunnen we met social distancing en isolatie maximaal bijdragen en er toch voor zorgen dat onze gekwalificeerde olympiërs zo optimaal mogelijk naar de Spelen gaan?"

Een eerste oplossing was snel gevonden, want roeiers kunnen de roeibeweging ook nabootsen op een roeimachine. Tientallen machines staan daarom niet meer op de trainingslocatie bij de Amsterdamse Bosbaan, maar thuis bij de sporters. Ook zorgde de bond voor de verspreiding van voedselpakketten, zodat de roeiers thuis gezond kunnen blijven koken.

Boten niet achter slot en grendel

En hoewel alle roeiverenigingen gesloten zijn vanwege het coronavirus, liggen de boten van de olympiërs niet achter slot en grendel. "Het draagvlak om onze sporters toegang te verlenen tot het water, is enorm groot", zegt Evertse.

"De sporters zijn nu even op zichzelf aangewezen. Ze kunnen in hun bootje, in de skiff, hun trainingsarbeid doen. Net als de hardlopers en fietsers. Dat stimuleren we en dat begeleiden we goed."

Olympiër Nicole Beukers werd dinsdag op de Bosbaan gespot door verslaggever Erik van Dijk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl