Geen coronavirus, wel WK-goud voor Deense baanwielrenner Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Tot zaterdag zat hij nog in quarantaine in zijn hotel in Berlijn, vanwege de mogelijke besmetting met het coronavirus. Zondag pakte de Deen Michael Mørkøv zijn tweede wereldtitel op de madison bij de WK baanwielrennen in Berlijn.

Ook Jan-Willem van Schip en Yoeri Havik reden een sterke wedstrijd, maar grepen in de laatste meters net naast het brons.

Klein wonder

Mørkøv en zijn partner Lasse Norman Hansen golden vooraf als favoriet. Maar dat de Denen überhaupt aan de koppelkoers in Berlijn deelnamen, was een klein wonder.

Mørkøv was namelijk deelnemer aan de UAE Tour, de ronde in de Verenigde Arabische Emiraten die afgelopen week voortijdig beëindigd werd toen het coronavirus werd vastgesteld bij twee begeleiders.

Toen de deelnemende wielrenners in quarantaine werden genomen, zat Mørkøv al in het vliegtuig. Met het oog op de WK op de baan had de 34-jarige routinier van zijn ploeg Deceuninck-Quickstep toestemming gekregen om de UAE Tour al op donderdag te verlaten.

Zo ontliep Mørkøv de verplichte quarantaine van de andere deelnemers aan de UAE Tour, al werd hij na aankomst in Berlijn wel uit voorzorg geïsoleerd.

Torres vannacht ingevlogen vanuit Abu Dhabi

Ook de deelname van het Spaanse koppel Mora/Torres, winnaars van WK-zilver in 2018 en WK-brons in 2016, was kantje boord.

Albert Torres, zelf oud-wereldkampioen in de koppelkoers, was wel voornemens om de UAE Tour uit te rijden en werd verrast door de gedwongen quarantaine.

Torres hield zichzelf bezig op de rollerbank in zijn hotelkamer in Abu Dhabi, tot hij zaterdagavond met zijn ploeg Movistar toestemming kreeg om af te reizen.

De verwikkelingen van de afgelopen dagen en de lange vlucht gingen Torres niet in de koude kleren zitten. Het Spaanse duo eindigde in de achterhoede.

Havik/Van Schip net naast podium

Yoeri Havik en Jan-Willem van Schip kwamen een paar meter tekort voor het podium op de madison. Het Oranjeduo stond na 119 ronden gedeeld tweede en kwam in de eindsprint net tekort voor een medaille.

Nieuw-Zeeland, na 19 tussensprintjes gelijk met Nederland, ging er met het zilver vandoor en Duitsland klom nog van de vijfde naar de derde plaats.

Havik en Van Schip: 'Veel te veel pijn voor een vierde plaats'

Norman Hansen en Mørkøv waren superieur. Ze pakten al snel een ronde voorsprong, maar niet nadat ze rondenlang achter het peloton waren blijven hangen om zo bij de tussensprints 15 punten extra te pakken.

STER reclame