Wild valt in puntenkoers, staat op, wordt zesde en krijgt excuses Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Kirsten Wild is er niet in geslaagd een derde wereldtitel aan haar totaal bij de WK in Berlijn toe te voegen. Een valpartij halverwege de koers, na een fout van Olga Zabelinskaja, gooide roet in het eten.

De Britse Elinor Barker profiteerde van de onrust na de val, pakte een extra rondje en zorgde zo voor de eerste Britse wereldtitel dit toernooi. Wild werd uiteindelijk zesde.

Wild kan valpartij snel accepteren

"Het voelt niet heel erg lekker om tegen zo'n baan te smakken, maar gelukkig had ik al twee wereldtitels", aldus Wild na afloop. Ze werd wereldkampioen op het onderdeel scratch en samen met Amy Pieters ook op de koppelkoers.

Wild eindigt WK met valpartij: 'Had gelukkig al twee wereldtitels'

In 2018 pakte Wild bij de WK in Apeldoorn het goud op de puntenkoers en ook toen was het haar derde wereldtitel. Wild bemoeide zich in Berlijn meteen met de eerste sprint, behoorde tot de negen rensters die al vroeg een ronde voorsprong namen en deed zo volop mee om de medailles.

Na 71 van de 100 ronden kwam ze echter na een stuurfout van de voor Oezbekistan uitkomende Russin Zabelinskaja ten val. Wild stapte na een paar minuten wel weer op, maar had in de slotfase niet meer de kracht om mee te sprinten om de punten en zakte van de derde naar de zesde plaats.

Gebutste Van Riessen schopt het tot troostfinale

Laurine van Riessen schopte het op de keirin tot de halve finales, maar werd daarin veroordeeld tot de troostfinale. Voor Shanne Braspennincx, winnares van WK-zilver in 2015, zat het toernooi er in de kwartfinales al op.

De dag begon dramatisch voor Van Riessen, toen de Russische Darija Sjmeleva (brons op de keirin in 2019) om onverklaarbare redenen onverwacht naar boven stuurde en zo het voorwiel van Van Riessen onderuit schoof.

Wereldtopper Sjmeleva kegelt Van Riessen onderuit in de keirin

Haar verwondingen bleken mee te vallen en dus ging Van Riessen gewoon van start in de herkansingen. Daarin reed ze op indrukwekkende wijze naar de zege en in de kwartfinales werd ze keurig vierde.

In de halve eindstrijd kwam Van Riessen er echter geen moment aan te pas. De troostfinale, waarin drie van haar concurrenten vielen, werd door Van Riessen gewonnen. Zo eindigde ze, net als vorig jaar, als zevende.

Staande ovatie voor Vogel en haar opvolgster

De wereldtitel was, net als eerder op de sprint, voor de jonge Duitse Emma Hinze. Met haar tweede wereldtitel toonde Hinze zich een waardig opvolger van haar landgenote Kristina Vogel, die vier keer wereldkampioen sprint en drie keer wereldkampioen keirin werd.

In 2018 belandde Vogel in een rolstoel na een zwaar trainingsongeval. Zondag werd ze in Berlijn geëerd door de UCI vanwege haar verdiensten voor de wielersport.

Ovatie voor verlamde baanlegende Vogel: 'Tranen in mijn ogen'

STER reclame