1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

Joe Biden ook aan leiding bij voorverkiezingen Florida, Illinois en Arizona

Joe Biden lijkt ook de Democratische voorverkiezingen in Florida, Illinois en Arizona te winnen. Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar in alle drie de staten heeft hij een ruime voorsprong op zijn rivaal Bernie Sanders.

Oud-vicepresident Biden lijkt hiermee zijn voorsprong te vergroten op Sanders. Vorige week waren er voorverkiezingen in zes staten en op deze 'Big Tuesday' deelde hij ook al een klap uit aan zijn rivaal.

Sanders neemt voorlopig nog geen besluit of hij in de race om de kandidatuur blijft. Op korte termijn wil hij zijn aandacht richten op de strijd van de regering tegen het coronavirus, laat zijn campagnemanager weten. De senator uit Vermont heeft sinds 'Super Tuesday' op 6 maart in geen enkele staat meer een overwinning behaald.

Ook in Ohio zouden Democratische voorverkiezingen worden gehouden, maar die zijn vanwege het coronavirus uitgesteld.

Trump over streep

Democratische kiezers bepalen bij de voorverkiezingen wie het namens hun partij in november opneemt tegen president Trump. Ook de Republikeinse partij houdt voorverkiezingen, maar hierbij krijgt Trump nauwelijks serieuze tegenstand. Na de voorverkiezingen in Illinois en Florida heeft hij definitief genoeg gedelegeerden verzameld om door zijn partij voorgedragen te worden.

"Dit laat het enthousiasme rond Trump zien. Het toont hoe eensgezind de Republikeinen achter Trump staan", zegt een campagnewoordvoerder.

Benieuwd hoe het zit met gedelegeerden en supergedelegeerden? Correspondent Marieke de Vries legt in onderstaande video uit hoe de Amerikaanse voorverkiezingen werken:

Zo werken de Amerikaanse voorverkiezingen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl