AP
NOS Nieuws

Strijd om Democratische nominatie gaat nu tussen 'twee oude mannen'

Democraat Joe Biden heeft bij de voorverkiezingen op Super Tuesday negen staten gewonnen, maar ook zijn belangrijkste concurrent Bernie Sanders deed het goed. De senator uit Vermont wint vier staten, waaronder Californië. "Een ding is nu duidelijk", zegt correspondent Arjen van der Horst, "het is een strijd geworden tussen twee oude mannen".

Biden is 77, Sanders nog een jaar ouder. Uit de (voorlopige) uitslagen blijkt dat de twee gisteren verreweg de meeste gedelegeerden hebben binnengehaald. Die afgevaardigden kiezen op het congres in juli de presidentskandidaat die namens de partij in het najaar tegen president Trump (73) zal opnemen. Van de bijna 4000 gedelegeerden die bij de voorverkiezingen te winnen zijn, konden de kandidaten gisteren een derde binnenhalen.

Californië is de hoofdprijs omdat daar 415 gedelegeerden worden verdeeld. Van der Horst: "Sanders staat er op winst. Het is dus nog steeds mogelijk dat hij uiteindelijk op Super Tuesday meer gedelegeerden wint dan Biden."

Bernie Sanders was gisteravond dan ook uitermate optimistisch:

Bernie Sanders: 'Alle vertrouwen dat ik deze voorverkiezing ga winnen'

Dat zou tegen de wens van het Democratische establishment zijn. Net als in 2016 keert zich dat tegen Sanders, die volgens de partijprominenten veel te links is. "Die richtingenstrijd woedt nog altijd. Het is de strijd om de ziel van de Democratische Partij", zegt Van der Horst. "Biden is van het politieke midden, Sanders vertegenwoordigt de progressieve vleugel."

Het midden kon tot dit weekend kiezen tussen meer dan vijf kandidaten, maar na het stoppen van Pete Buttigieg, Amy Klobuchar en Tom Steyer schaarden de kiezers zich achter Biden. "Dat was een belangrijke boost voor hem", zegt Van der Horst. "Het is nu een stuk moeilijker geworden voor Bernie Sanders."

Ook de laatst overgebleven kandidaat van het politieke midden, Michael Bloomberg, heeft het niet gered tegen Biden, ondanks de inzet van een half miljard eigen geld. Bloomberg heroverweegt vandaag zijn deelname en het zou Van der Horst niets verbazen als de oud-burgemeester van New York uit de verkiezingsrace stapt.

Elizabeth Warren, die het ooit goed deed in de landelijke peilingen maar teleurstelde bij de voorverkiezingen, lijkt volgens hem geen kans te maken op de nominatie. "Super Tuesday was haar laatste kans om een doorbraak te forceren. Dat is niet gelukt. Heel tekenend: in haar thuisstaat Massachusetts is ze derde geworden achter Biden en Sanders."

Biden wint in negen staten, dat had je een week geleden niet gedacht.

Arjen van der Horst, correspondent VS

De comeback van Biden, die geen hoge ogen gooide bij de eerste voorverkiezingen, heeft de correspondent verbaasd. "Het is ongelooflijk wat er is gebeurd. Een week geleden was zijn campagne nog op sterven na dood. Hij haperde op het podium, had een gammele organisatie en een vrijwel lege kas. Hij richtte al zijn tijd en energie op South Carolina en was nagenoeg onzichtbaar in de Super Tuesday-staten."

Die gok betaalde zich uit, zaterdag won hij South Carolina en doet weer volop mee. "Nu is hij in negen staten de winnaar en dat zou je een week geleden niet hebben gedacht. Hij wint zelfs in Texas, waar hij helemaal niet is geweest. Ineens krijgt zijn campagne nieuw leven."

Biden vierde zijn overwinningen tijdens een evenement in Los Angeles:

Joe Biden viert overwinningen op Super Tuesday

Wat de aantrekkingskracht van Biden is? Uit kiezersonderzoek blijkt dat de Democraten vooral iemand willen die Donald Trump uit het Witte Huis kan jagen. "Het maakt ze niet zoveel uit of het een kandidaat is die dezelfde ideeën heeft, zolang ze maar de overtuiging hebben dat hij de beste kans maakt om Trump te verslaan", zegt Van der Horst.

De tweestrijd tussen Biden en Sanders gaat volgende week dinsdag verder, als er zes staten op het programma staan. En een week later volgt Florida, ook een grote staat met veel gedelegeerden. "Dit gaat nog een heel lange rit worden. Ik denk niet dat we op korte termijn weten wie het in november tegen Trump gaat opnemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl