Megens: 'We moeten de Russen verrassen, maar niet onszelf verrassen'

Zes EK-wedstrijden gespeeld, zes keer gewonnen. "Perfect wil ik het niet noemen, maar het is een goede voorbereiding op de halve finales", zegt waterpolo-international Maud Megens.

Ze speelt met Oranje donderdagmiddag in die halve finales tegen Rusland, drieënhalf jaar geleden in Rio de Janeiro winnaar van olympisch brons.

"Het is een goede ploeg", zegt Megens. "Ze spelen snel en zijn gehaaid. We moeten uitkijken en zorgen dat we zelf zakelijk spelen. We moeten de Russen verrassen, maar niet onszelf verrassen."

Volgens bondscoach Arno Havenga lijkt het alsof er in het spel van de Russen weinig structuur zit. "Maar dat is er wel", benadrukt hij. "In die structuur zit heel veel creativiteit waarmee ze het hun tegenstander moeilijk maken. Daar moeten we alert op zijn."

Lullige doelpuntjes

Megens voorspelt dat de Russen voor iedere kans zullen gaan. "De afvallende bal hebben ze meestal. Ze hebben snel balbezit en pakken snel de wat lullige doelpuntjes mee."

Havenga: "We moeten zakelijk spelen. Onze verdediging begint al bij de laatste bal die we aanvallen. Dan moeten we al regisseren."

Bondscoach Havenga: 'We hebben ons op alle fronten verbeterd na WK'

De cijfers van Oranje in het eerste deel van de Europese titelstrijd zijn indrukwekkend. De titelverdediger sloot de groepsfase af met een doelsaldo van 83 doelpunten voor en 17 tegen. Twee dagen geleden was de tegenstand in de kwartfinales marginaal; Slowakije werd met 22-2 opzijgeschoven.

De enige opponenten van formaat in de groepsfase leken op voorhand Italië en Spanje (respectievelijk winnaars van zilver op de Spelen van 2016 en de laatste twee WK's). Ook die wedstrijden werd echter door Oranje relatief eenvoudig gewonnen.

'Op alle fronten verbeterd'

"We maken een goed toernooi door. Tegen Spanje en Italië hebben we een hoog niveau gehaald", zegt Havenga. "We laten zien dat we op dit niveau thuishoren. Daar ben ik zeer tevreden over."

In de groep werden ook Israël, Duitsland en Frankrijk met ruime cijfers opzij gezet. Havenga: "Ik vind dat we ook in die wedstrijden heel gecontroleerd en gedisciplineerd gespeeld hebben. Dat wilden we graag gebruiken voor de rest van het toernooi."

Op het wereldkampioenschap van afgelopen zomer strandde Oranje in de kwartfinales, tegen Spanje. Volgens Havenga is zijn ploeg sindsdien een stuk sterker geworden. "We zijn meer één team, zijn fitter en spelen met meer vertrouwen. Ik denk dat we ons op alle fronten verbeterd hebben."

STER reclame