Waterpolovrouwen walsen over Slowakije heen en bereiken halve finale EK

De waterpolovrouwen blijven in sneltreinvaart afstevenen op de EK-finale. In de kwartfinale werd Slowakije - dat dit toernooi voor het eerst tot de laatste acht op een EK reikte - met speels gemak opzij gezet. De teller stopte bij 22-2.

Nederland zette de Slowaken vanaf het beginsignaal constant onder druk, waar ze maar zelden onderuit kwamen. Pas in de derde periode wist Slowakije voor het eerst te scoren. Nederland had er toen al zestien treffers in liggen.

Maud Megens werd topscorer met vijf treffers. Nomi Stomphorst bleef uit voorzorg de gehele wedstrijd op de kant.

Schutter Maud Megens was opnieuw op schot. Pro Shots

De monsterscore toont de levensgrote kwaliteitsverschillen op het Europese toneel nog maar eens aan. De topploegen (Spanje, Italië, Griekenland, Rusland, Hongarije en Nederland) liggen mijlenver voor op de rest van de landen.

Zodoende gaat het vanaf nu weer 'echt' beginnen voor de ploeg van bondscoach Arno Havenga. De gewonnen poulewedstrijden tegen concurrenten Spanje en Italië zorgden voor deze eenvoudige kwartfinale voor Nederland. In de halve finale wacht het geslepen Rusland dat Italië met 13-7 versloeg.

Zie onder de reacties van Dagmar Genee en Bente Rogge.

In het meest gunstige geval kan in de halve finale ook een ticket voor de Olympische Spelen veiliggesteld worden. Dat geldt alleen als Spanje de finale haalt. De Spaanse ploeg won dinsdagavond met 9-12 van Griekenland en zal thuisland Hongarije treffen.

De Hongaarse ploeg, gesterkt door het thuispubliek in Boedapest, maakt samen met Nederland tot dusverre de beste indruk. Ook de Hongaren wonnen alle pouleduels en hadden in de kwartfinale weinig moeite met Frankrijk: 16-3.

Kwartfinales EK Waterpolo

14.30 uur Nederland - Slowakije 22-2
16:00 uur Rusland - Italië 13-7
17:30 uur Griekenland - Spanje 9-12
19:00 uur Hongarije - Frankrijk 16-3

STER reclame