Pro Shots

Voordat Kiki Bertens wereldtop werd, was Indy de Vroome verreweg Nederlands grootste tennisbelofte. De allerbeste worden, dat was het doel. De ziekte van Lyme schakelde het toptalent echter voor lange tijd uit. Nu klopt de 23-jarige weer op de deur.

"Ik kan mezelf weer fulltime tennisster noemen. Het is wat ik het liefste doe, het allermooiste wat er bestaat. En ook hetgeen waar ik het beste in ben", laat De Vroome weten vanaf de andere kant van de wereld. Dinsdag begint ze aan het kwalificatietoernooi voor de Australian Open.

Grote belofte bij de junioren

Als 12-jarige tekende De Vroome een contract bij het gerenommeerde Amerikaanse managementbureau IMG. De Brabantse won veel prestigieuze jeugdtoernooien en speelde als 15-jarige al de halve finale bij de junioren op Wimbledon. Die verloor ze van Ashleigh Barty, de huidige nummer één van de wereld.

Het is niet de enige wereldtopper waar De Vroome zich in de jeugd al mee kon meten. "Ik heb ook tegen Naomi Osaka (tweevoudig grandslamkampioene, red.) gespeeld. En tegen Jelena Ostapenko (winnares Roland Garros 2017, red.), Belinda Bencic en Donna Vekic. En maar weinig van ze verloren, hè", zegt ze.

Als ik niet dacht dat het allerhoogste podium haalbaar zou zijn, zou ik dit allemaal niet doen.

Indy de Vroome

Afgelopen jaar baarde De Vroome opzien door bij haar rentree zo'n zevenhonderd plaatsen te stijgen op de wereldranglijst. De huidige nummer 207 won 80 procent van haar wedstrijden en pakte vier titels. Niet op het hoogste niveau, want ze moest vanwege haar lange afwezigheid weer helemaal onderaan beginnen.

Op interviewverzoeken ging ze in 2019 niet in. Eerst wilde ze haar toekomst helder krijgen. Als alles volgens plan verloopt, liegt die toekomst er niet om. "Ik wil nog steeds een grandslamtoernooi winnen. Als ik niet dacht dat het allerhoogste podium haalbaar zou zijn, zou ik dit allemaal niet doen."

Dat roept wel de vraag op of ze zichzelf niet onnodig veel druk oplegt door de lat direct al zo hoog te leggen? "Nee, hoezo? Of het nou een doel is of een droom, je moet naar iets hoogs streven om iets hoogs te halen. Anders haal je er nooit alles uit."

Grandslams en Fed Cup

De Vroome gaat dit jaar kwalificaties spelen bij alle vier de grandslamtoernooien en hoopt de lagere regionen van het tennis achter zich te kunnen laten. Ze is in ieder geval opgeroepen voor het Fed Cup-duel van Nederland met Wit-Rusland in februari.

Indy de Vroome was vorig jaar als trainingspartner mee met het Fed Cup-duel naar Australië Getty Images

Vier jaar geleden stagneerde De Vroome's carrière toen ze ineens te kampen kreeg met tal van klachten. "Moeheid vooral. En krachtverlies. Daar liep ik meer dan een jaar mee rond en toen pas werd duidelijk dat het de ziekte van Lyme was. Eigenlijk wil ik niet te diep op die periode ingaan, als je het niet erg vindt."

De Vroome kon ruim twee jaar geen wedstrijden spelen. Ze ging door een diep dal, maar fanatiek als ze is, probeerde ze wel zo veel mogelijk te blijven trainen. Langzaam kroop ze uit het dal en inmiddels lijkt ze bijna haar oude vorm te hebben hervonden. "Ik heb nu vrijwel nergens meer last van. Ja, gewenningsklachten. Ik kreeg wat blessures door het opnieuw beginnen met tennissen."

Bij de ziekte van Lyme is het echter nooit duidelijk of de bacterie helemaal uit het lichaam is verdwenen. Die onzekerheid knaagt soms ook bij De Vroome: "Bij sommige dingen vraag ik me nog weleens af: is dit normale vermoeidheid of iets anders? Maar eigenlijk voel ik me gewoon goed."

Meer verbetenheid

De Vroome is een dominante speelster. Met haar harde slagen kan ze tegenstandsters flink onder druk zetten. Dat deed ze voor haar gedwongen pauze ook al, maar nu met meer overtuiging en verbetenheid. Door alles wat ze heeft meegemaakt, is ze naar eigen zeggen mentaal sterker geworden.

"Ik heb nog meer het besef dat ik mezelf gelukkig moet prijzen dat ik kan spelen. Ik heb de beste baan van de wereld. Tijdens een wedstrijd kan ik ook echt genieten van de strijd als het gelijk op gaat."

STER reclame